"Učvrstili ste Vučićevo mesto u fotelji, SzS vas koristi": Kritike još jednog organizatora protesta

Jedan od bivših organizatora protesta "1 od 5 miliona" Aleksandar Stanojković kritikovao je promenu u "borbi" u protestima, i same članove, "bivše saborce".

Izvor: B92, Danas
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Pročitajte još:

Ispovest pokretača protesta: SZS se nasilno nametnuo kao predvodnik, pritisci od prve nedelje

Anasonović: Ideja o blokadi Rektorata došla iz SzS

Stanojković je svoje nezadovoljstvo izrazio u otvorenom pismu u listu "Danas", pod naslovom "Drugari, da li je ovo ona ista borba?" Navodi da je povod njegovog pisma reakcija na tvit "1 od 5 miliona" u ponedeljak pozvali "saborce da se oglase".

"Želim pre svega da vam čestitam na godišnjici protesta i na istrajnosti u toj nekoj vašoj borbi, koja se dosta promenila od one naše zajedničke sa početka protesta", počinje pismo Stanojković, koji naglašava da nije zajedljiv. Već, kako kaže, pomalo utučen jer je iskreni bunt naroda ugašen.

"I ljut sam, jer su ovi protesti potpuno paradoksalno učvrstili Vučićevo mesto u fotelji, jer već godinu dana, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, on dokazuje da je nedodirljiv."

Ističe da protest deluje kao omladina Saveza za Srbiju, "što je u redu, ali nazovimo stvari pravim imenom".

Stanojković piše da zna da "neki od organizatora protesta danas samo rade za SzS, a da još nisu ni učlanjeni ni u jednu stranku".

On u pismu navodi da je bilo dobrih ideja sa njegove strane, ali da su ih davali i Bane i Sergej Trifunović, Jelena Anasonović, Nikola Kojo, ali da su bivale sasečene u korenu zato što nisu odgovarale SzS.

"Vi ste to dopuštali, i spletkarili da bi odstranili neistomišljenike iz organizacije (pa između ostalih i mene)", tvrdi on.

"Kako onda, nakon svega, možete izaći u medije i reći da ste samo svoji i da ste ničiji?", upitao je Stanojković.

U svom obraćanju, Stanojković kritikuje i dvostruke aršine, navodeći da su više puta potezali pitanje Vulinove "tetke iz Kanade", a da je izostala reakcije o Bastaćevoj "tetki iz Emirata", ocenjujući da je to "malo čudno za jednu novonastalu političku aktivističku organizaciju".

Kritikuje i satanizovanje Jelene Anasonović, rekavši da je najgore što zna da su u tome učestvovali i pojedini iz "1 od 5 miliona" preko lažnih profila, nazivavši je raznim pogrdnim imenima, ili izmišljajući kojekakve afere u koje je navodno upletena pa se zbog toga "prodala Vučiću".

"Ja mogu razumeti da ne želite da udarate po infantilnoj opoziciji koja nikako da se digne i uradi nešto. Biće života i posle protesta, nemojte dozvoliti da se svodi da budete produžena ruka SzS koji preko vas potura svoje ideje i interese i to predstavlja kao volju građana koji su šetali godinu dana. Mi smo im kroz protest dali šansu da se operu, i da pokažu da su sazreli i promenili se, ali oni to nisu uradili. I, eto, sada koriste vas da pozovu narod na bojkot izbora."

strana 1 od 130 idi na stranu