Poruka za SAD: "Nemojte nas braniti"

Većina Nemaca želi da se smanji oslanjanje na američku odbranu i da ima bliže veze s Rusijom, pokazalo je ispitivanje koje je naručila nemačka agencija DPA.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

15:43

Poruka za SAD:
Ilustracija: Depositphotos/ zeferli@gmail.com

Pedeset i pet odsto Nemaca je kazalo da bi u slučaju napada želeli da ih brane evropske članice NATO-a, bez potpore Sjedinjenih Država, piše "Hina", prenosi "Indeks".

Otprilike jedna petina (21 odsto) Nemaca ne želi da se odrekne američke vojne podrške, pokazalo je ispitivanje.

Uz to, 48 odsto ispitanika izjasnilo se u prilog potpunom ili delimičnom povlačenju oko 35.000 američkih vojnika koji su stacionirani u Nemačkoj.

S druge strane, otprilike jedna trećina (32 odsto) smatra da bi američki vojni kontingent trebalo da ostane u Nemačkoj.

Ispitivanje je takođe pokazalo da postoji snažna podrška bližim vezama s Rusijom, pa je tako 54 odsto Nemaca navelo da bi NATO opet trebalo da više sarađuje s Rusijom.

Samo njih 21 odsto se izjasnilo za nastavak "tvrde linije" prema Moskvi.

Ispitivanje je pokazalo da se mišljenja razilaze kada je reč o ekonomskim sankcijama Evropske unije protiv Rusije: 34 odsto ispitanika je za njihov prekid, 37 odsto je protiv prekida, dok 29 odsto nije moglo da se odluči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: