Teheran tuži SAD zbog građanskih nemira u Iranu - traži 130 milijardi dolara

Teheran će tužiti SAD zbog građanskih nemira u zemlji, rekao je portparol iranske vlade Gulam Husein Esmaili. Zahtevaće odštetu od 130 milijardi dolara.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

12:24

Teheran tuži SAD zbog građanskih nemira u Iranu - traži 130 milijardi dolara
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Protesti su izbili u nekoliko iranskih provincija u novembru nakon odluke vlade da poveća cene benzina. U međuvremenu su demonstracije postale nasilne.

Esmaili je, kako prenosi Sputnjik, rekao da su tužbe podneli iranski državljani koji su direktno pretrpeli štetu zbog "američkih akcija".

"Do danas je razmotreno više od 360 slučajeva i zahteva građana protiv američke vlade", rekao je Esmaili.

"Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da pomognu u sprovođenju ovih zahteva protiv američke vlade u ime naših građana", rekao je.

Iranska vlada je 15. novembra odlučila da poveća cene gasa na 30.000 rijala (oko 0,2 dolara) po litru.

Nakon ove odluke održani su protesti u velikom broju gradova Islamske Republike, koji su prerastali u sukobe s policijom. Demonstranti su zapalili kancelarije banaka i benzinske pumpe. Neredi su zabeleženi u stotinama gradova.

Predsednik Irana Hasan Rohani tvrdi da su proteste organizovale Sjedinjene Države i Izrael, kako bi potkopale iransku nacionalnu bezbednost. Vašington je dao otvorenu podršku demonstrantima, piše Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: