Kim presekao vrpcu i svečano otvorio novi grad FOTO/VIDEO

Velikom proslavom, koja je uključivala vatromet, presecanje vrpce i ovacije, Severna Koreja je obeležila završetak novog grada.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Reč je o građevinskom projektu lidera Kim Džong Una. Novi grad Samdžijon nalazi se u blizini svete planine Paektu, odakle, kako prenose severnokorejski mediji, potiče njegova porodica. Prema legendi, ovo mesto predstavlja i kolevku korejske nacije.

Grad Samdžijon zamišljen je kao "socijalistička utopija" sa novim apartmanima, hotelima, skijalištem i drugim komercijalnim, kulturnim i zdravstvenim objektima, prenosi Rojters. Mediji projekat opisuju kao "oličenje moderne civilizacije".

Kako navodi severnokorejska državna agencija KCNA, u tom gradu može da se smesti 4.000 porodica, a od sadržaja su im dostupni muzej posvećen revolucionarnim aktivnostima, kao i stadion za treniranje zimskih sportova. Pored 10.000 stambenih jedinica Samdžijon poseduje i novu liniju železnice i postrojenje za obradu borovnica i krompira.

Portparol vladajuće partije Rodong Sinmun objavio je fotografije na kojima se vidi kako se Kim smeška dok preseca vrpcu na ceremoniji u gradu, čije su zgrade prekrivene snegom.

Grad ipak nije izgrađen od temelja.

Kim je posetio grad Samdžijon tačno pre dve godine, kada je prvi put najavio veliki projekat "obnove".

Neke zgrade su preuređene, dok su mnoge druge porušene i zamenjene novim stambenim jedinicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu