"Kada postoji slučaj nisu vam potrebna 333 svedoka"

Netanjahu tvrdi da su mnogobrojni svedoci čija je imena naveo vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit u optužnici za korupciju protiv njega-dokaz nevinosti.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

10:45

EPA/ ATEF SAFADI / POOL

Na listi koju je Mandelblit u ponedeljak predao parlamentu je 333 svedoka tužilaštva, među njima Netanjahuovi saradnici i ljudi od poverenja, izraelski šefovi bezbednosti, političari i novinari, te mnogi drugi za koje se ranije nije znalo da su povezani sa slučajem.

"Kada postoji stvaran slučaj nije vam potrebno 333 svedoka, a kada ne postoji, čak ni 333 svedoka neće pomoći", objavio je Netanjahu na Tviteru.

Slična retorika se ponavljala sve dok je trajala istraga protiv Netanjahua. Na listi svedoka državnog tužioca koja počinje na strani 45 od ukupno 77, koliko ih je u optužnici,uključuje dugogodišnje Natanjahuove pokrovitelje i njegovog rođaka koji ga je finansijski podržavao.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita u tri odvojena slučaja. To je prvi put u istoriji Izraela da je premijer na funkciji optužen za krivično delo. U optužnici se navodi da je primio poklone u vrednosti od 200.000 dolara od dva milijardera, holivudskog filmskog mogula Izraelca Arnona Milhana i australijskog magnata Džejmsa Pakera.

Izraelski lider je takođe optužen da se dogovarao sa izdavačem tiražnog izraelskog lista da povoljno izveštava u njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika i da je promovisao propis od kojeg je imao koristi njegov prijatelj i telekom magnat u zamenu za takođe povoljno izveštavanje na novinskom sajtu telekomunikacione kompanije.

Po izraelskom zakonu premijer ne mora da podnese ostavku ako je krivično optužen i zato on nastoji da ostane na toj funkciji kako bi se borio protiv optužbi.

Sve se to dešava u vreme političkog zastoja u Izraelu jer nakon izbora u aprilu i septembru nije formirana vlada i kako sada izgleda glasaće se treći put za manje od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: