"Podsticaj za autokefalnost CPC dolazi van crkvenih krugova"

U Crnoj Gori već neko vreme pokrenuta je tema otcepljenja Crnogorske pravoslavne crkve koja je deo Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92, prva
Podeli
Printskrin/TV Prva
Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Venecijanska komisija dala zeleno svetlo crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti


"Zakon o slobodi veroispovesti razara jedinu istinsku crkvu u CG"


"Crnogorska pravoslavna crkva je projekat elite"


"Autokefalnost CPC kao deo nacionalnog identiteta"; SPC: To je kršenje Ustava

U junu ove godine, Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je tada vlada Crne Gore.

Prošlog meseca vladajuća stranka u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista potvrdila je da radi na autokefalnosti CPC.

Milo Đukanović sada je ponovio podršku navodnoj autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i zakonu o slobodi veroispovesti, kojim bi Crna Gora preuzela onu crkvenu imovinu, za koju ne bude dokaza da je pripadala Srpskoj pravoslavnoj crkvi pre 1918. godine.

To je pokrenulo pitanje u kakvom su odnosu država i crkva danas.

"Crkva u Crnoj Gori je u nekim periodima imala svoju izvesnu samostalnost, ali uvek se osećala kao deo zajedničke crkve one koja nastavlja tradiciju Pećke patrijaršije i svetosavske jedinstvene crkve“, rekao je za TV Prva istoričar Nebojša Damjanović.

Kako smatra Damjanović, "Podsticaj u najnovije doba da se sačini potpuna autokefalna CPC i da joj se izmisli istorija dolazi van crkvenih krugova".

"Nije to volja naroda, to je Đukanovićev program da kako je rasrbio sam sebe rasrbi i Crnu i Goru", priča za Tv Prva Aleksandar Raković istoričar i autor knjige "Crnogorski separatizam".

Iz ovih razloga sve češće se postavlja pitanje da li bi predstavnici crkve trebalo da se mešaju u političke odluke.

Dragan Todorović sociolog sa Univerziteta u Nišu smatra da "Srpska pravoslavna crkva želi da bude u javnom prostoru. Duboko sam ubeđen da bi Srpska pravoslavna crkva volela i želela da se vrati na poziciju koju je imala pre Drugog svetskog rata,a da li će to da se desi ostaje da vidimo".

Povezanost države i crkve u Srbiji menjala se kroz istoriju, a činjenica je da u regionu ne postoji zemlja u kojoj religija i politika nisu usko povezane.

Ipak, odluka da se CPC izdvoji nikako ne odgovara Sropskoj pravoslavnoj crkvi. SPC smatra da je to klasičan primer kršenja Ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu