"Podsticaj za autokefalnost CPC dolazi van crkvenih krugova"

U Crnoj Gori već neko vreme pokrenuta je tema otcepljenja Crnogorske pravoslavne crkve koja je deo Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 03.12.2019.

23:24

Printskrin/TV Prva

U junu ove godine, Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je tada vlada Crne Gore.

Prošlog meseca vladajuća stranka u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista potvrdila je da radi na autokefalnosti CPC.

Milo Đukanović sada je ponovio podršku navodnoj autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i zakonu o slobodi veroispovesti, kojim bi Crna Gora preuzela onu crkvenu imovinu, za koju ne bude dokaza da je pripadala Srpskoj pravoslavnoj crkvi pre 1918. godine.

To je pokrenulo pitanje u kakvom su odnosu država i crkva danas.

"Crkva u Crnoj Gori je u nekim periodima imala svoju izvesnu samostalnost, ali uvek se osećala kao deo zajedničke crkve one koja nastavlja tradiciju Pećke patrijaršije i svetosavske jedinstvene crkve“, rekao je za TV Prva istoričar Nebojša Damjanović.

Kako smatra Damjanović, "Podsticaj u najnovije doba da se sačini potpuna autokefalna CPC i da joj se izmisli istorija dolazi van crkvenih krugova".

"Nije to volja naroda, to je Đukanovićev program da kako je rasrbio sam sebe rasrbi i Crnu i Goru", priča za Tv Prva Aleksandar Raković istoričar i autor knjige "Crnogorski separatizam".

Iz ovih razloga sve češće se postavlja pitanje da li bi predstavnici crkve trebalo da se mešaju u političke odluke.

Dragan Todorović sociolog sa Univerziteta u Nišu smatra da "Srpska pravoslavna crkva želi da bude u javnom prostoru. Duboko sam ubeđen da bi Srpska pravoslavna crkva volela i želela da se vrati na poziciju koju je imala pre Drugog svetskog rata,a da li će to da se desi ostaje da vidimo".

Povezanost države i crkve u Srbiji menjala se kroz istoriju, a činjenica je da u regionu ne postoji zemlja u kojoj religija i politika nisu usko povezane.

Ipak, odluka da se CPC izdvoji nikako ne odgovara Sropskoj pravoslavnoj crkvi. SPC smatra da je to klasičan primer kršenja Ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: