Slučaj "Reket": Milevski priznao krivicu, Boki 13 i Janeva se izjasnili kao nevini

Skoplje -- Trećeoptuženi u aferi "Reket" Zoran Milevski u utorak je, na početku suđenja, priznao krivicu.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Prvooptuženi Bojan Jovanovski Boki 13 i drugooptužena Katica Janeva izjasnili su se kao nevini.

Na početku sudskog procesa u krivičnom sudu u Skoplju, Milevski je na pitanja sudije rekao da priznaje krivicu i da je svestan posledica svog priznanja, nakon čega je izricanje presude zakazano za sutra u podne.

Tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska za slučaj "Reket" podigla je optižnicu 10. oktobra, posle istrage koja ja počela 15. jula.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski terete se da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija".

Prvoptuženi šou-men Bojan Jovanovski u uvodnom obraćanju je rekao da će svedočiti i da će kazati istinu, ističući da je čekao trenutak kada može da govori, jer je "pet meseci bio meta javnog linča". "Nevinost ću dokazivati do poslednje kapi krvi", rekao je on, dodajući da će otkriti organizatore i pomagače.

Boki 13 je rekao da je ovaj sudski slučaj nesrećno nazvan "Reket" i da su se "preko njegovih leđa odvijale prljave poltičke igre".

Jovanovski je rekao da će veštačenje kamere iz kuće njegove porodice pokazati ko je otišao s torbom s novcem. Dodao je i da je onoliko vremena koliko je proveo po kafanama sa Janevom sedeo i s tužiteljkom Vilmom Ruskoskom.

Razrešena specijalna tužiteljka Katica Janeva je rekla da "ne oseća ni mrvicu krivice", da zna da Tužilaštvo za organizovani kriminal nema dokaze da dokaže njenu krivicu.

Bojan Jovanovski je u sudskom postupku za aferu "Reket" optužen za dva krivična dela – "primanje nagrade za protivzakonit uticaj" i "pranje novca" a za svako delo pojedinačno je zaprćena kazna zatvora od jedne od 10 godina.

Za "primanje nagrade za protivzakonit uticaj" tereti se i trećeosumnjičeni Milevski, dok drugooptuženu Janevu Tužilaštvo goni za "zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja", za šta je predviđena kazna od najmanje tri godine.

strana 1 od 130 idi na stranu