Analiza "Dela": Srbija će morati da se odluči, Putin bi je prodao za Krim

Ljubljana -- Srbija će morati da se odluči između NATO i Rusije, piše slovenački list "Delo" u komentaru o značaju otkrivanja obaveštajne afere u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

List ocenjuje da će "špijunski skandal", u koji je uključen i ruski agent, imati dublje političke posledice u Srbiji i da su odnosi dve zemlje u većem problemu nego što se čini, prenosi STA.

"Uprkos pokušajima relativizovanja skandala, postoji sumnja u iskrenost ruske podrške, koju očekuje veći deo srpske javnosti", tvrdi se u "Delu" u komentaru pod nazivom "Trgovanje malignim ruskim uticajem".

List dalje navodi da bi u igri moglo da bude nepoverenje Moskve u to koliko je čvrst stav Srbije o vojnoj neutralnosti i sumnja da su najviši srpski zvaničnici bliži NATO nego što to pokazuju u javnosti.

"Zagovornici takvog scenarija oslanjaju se na napore proruskih poslanika da se ugradi vojna neutralnost u ustav. To se navodi da je cilj Kremlja u pokušaju da spreči Beograd da potajno flertuje sa NATO", tvrdi se u "Deuo".

Upozorava se i da bi, u slučaju da je "špijunski skandal" organizovan u Beogradu, to moglo da označi početak udaljavanja Srbije od Rusije.

List smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima važnije sfere interesa od Balkana i blokiranja NATO i tvrdi da bi se Rusija odrekla Balkana, bez borbe, u korist američkog sponzorstva, ako SAD i EU omoguće Moskvi da legalizuje "aneksiju Krima i jugoistočne Ukrajine".

U "Delu" se zaključuje da je malo verovatno da će Srbija zauvek moći da sledi svoju vojnu neutalnost.

"Njena geostrateška pozicija zahteva da se ona ili pridruži Rusiji ili NATO i da prestane da prihvata beskrajno flertovanje s jednima ili drugima", navodi "Delo".

strana 1 od 130 idi na stranu