Novinari "strani agenti"?

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta "stranim agentima".

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 02.12.2019.

20:11

Novinari
Ilustracija: GettyImages/ Harry Engels / Stringer

Zakon su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Zakon je krajem novembra usvojen u parlamentu i na snagu stupa odmah.

Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao "strane agente" pojedince koji rade za medije klasifikovane kao "strani agenti".

Devet nevladinih organizacija, među kojima "Amnesti internešenel" i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.

U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i pretnju slobodi izražavanja.

"To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova", navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog meseca.

Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju "političku aktivnost" označe kao "strane agente". To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.

Taj zakon pod pretnjom velikih kazni i zabrane rada traže od "stranih agenata" stroge administrativne mere kao i pominjanje statusa "stranog agenta" u svim izdanjima ili izveštajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: