"Svet ima izbor, borba ili predaja"

U Madridu počela Konferencija UN o klimi, a generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš poručio da svet ima izbor - da se bori ili preda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

13:33

Foto: kevron2002/depositphotos/Ilustracija

Gutereš je pozvao zemlje da odluče da li "zaista žele da budu upamćene kao generacija koja je zabila glavu u pesak, praveći se da se ništa ne dešava dok planeta gori", preneo je AP. On je upozorio da su gasovi staklene bašte dostigli rekordne nivoe.

"Uticaj na celokupan život na zemlji, uključujući i naš, biće katastrofalan" ukoliko se nešto ne učini po tom pitanju, istakao je Gutereš.

Na dvonedeljnoj klimatskoj konferenciji "COP25" u Madridu okupili su se predstavnici iz skoro 200 zemalja.

Uoči početka konferencije, Gutereš je ukazao da dosadašnji napori nisu dovoljni da bi se prevazišla "tačka bez povratka" po pitanju klimatskih promena. "Nedostaje politička volja", kazao je Gutereš novinarima.

Okupljenima na konferenciji obratio se i španski premijer Pedro Sančez, ističući da samo "šačica fanatika koja negiraju dokaze" klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: