"Netanjahu želi da ostane premijer samo da bi anektirao dolinu Jordana"

Benjamin Netanjahu želi da bude premijer u mogućoj vladi jedinstva s partijom Plavo i belo dok ne ostvari obećanje o aneksiji doline Jordana na Zapadnoj obali

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.12.2019.

13:18

EPA-EFE/Abir Sultan

To je saopštila njegova konzervativna partija Likud.

Partije Likud i Plavo i belo nisu postigle uspeh u pregovorima o takvoj vladi i čini se da će se u Izraelu biti održani treći izbori za manje od godinu dana.

Likud traži da Netanjahu bude prvi premijer ako se postigne dogovor o rotaciji, dok Plavo i belo ostaje pri svom stavu da neće da uđe u vladu koju predvodi premijer protiv koga je podignuta optužnica.

Netanjahu je u septembru obećao da će, ako ponovo bude izabran, momentalno anektirati dolinu Jordana, koja povezuje Zapadnu obalu sa susednom Hašemitskom kraljevinom Jordan. To obećanje je shvaćeno kao nastojanje da privuče podršku glasača desničara, navode izraelski mediji.

Sudeći po izveštaju u dnevniku Hajom (Danas) dogovor o rotaciji koji je ponudio Likud bi omogućio Netanjahuu da bude na funkciji pola godine kako bi sproveo aneksiju, nakon čega bi se povukao da se brani protiv optužbi za mito i preveru.

Izvor Likuda je izjavio za taj list blizak Netanjahuu da savez partija Plavo i belo neće videti bolji dogovor.

Nakon što se Netanjahu povuče, lider tog saveza, bivši komandant izraelske vojske, Beni Ganc će preuzeti funkciju na godinu i po pre nego što ga vrati Likudu, navodi se u novinskom izveštaju.

Netanjahu i drugi zvaničnici Likuda su najavljivali moguću aneksiju dela Zapadne obale, osvojene u ratu 1967. godine na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu, pozivajući se na prećutnu podršku adminstracije predsednika SAD Donalda Trampa.

To je izazvalo oštru međunarodnu osudu. Gancov savez takođe podržava aneksiju Jordanske doline ali nije najavio da će to učiniti unilateralno.

Izraelski ministar Zeev Elkin potvrdio je za javni servis Kan da postoji takva ponuda Likuda,ocenivši da se radi o "mogućnosti koja se ne sme propustiti".

U Izraelu su ove godine održani izbori u aprilu i u septembru ali posle toga nova vlada nije obrazovana.

Ni Netanjahuov Likud, ni Gancov savez Plavo i belo nisu imali podršku dovoljnog broja poslanika, 61 od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, da obrazuju vladajuću koaliciju.

Kao jedini izlaz iz političkog zastoja koji već dugo traje činila se vlada jedinstva ali Ganc na nju pristaje samo ako Netanjahu više ne bude lider Likuda.

Ako se takva vlada ne obrazuje očekuje se da se novi izbori održe u martu.

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit objavio je krajem novembra podizanje optužnice protiv Netanjahua u tri korupcionaška slučaja.

Gancov savez se navodno pribojava da bi Netanjahu iskoristio vreme dok je premijer u rotacionoj vladi da izđestvuje imunitet i izbegne krivično gonjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: