Male boginje šire se ostrvom: Umiru najviše deca, zatvorene škole, zabrana putovanja

Broj žrtava malih boginja na pacifičkom ostrvu Samoa porastao je na 53, a vlada te države odlučila je da zatvori škole i ograniči putovanja tokom praznika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

09:03

Male boginje šire se ostrvom: Umiru najviše deca, zatvorene škole, zabrana putovanja
Tanjug/Newshub via AP, File

Vlada Samoe saopštila je da je zabeleženo više od 3.700 slučajeva, prenosi Rojters.

"Škole su zatvorene, ispiti su odloženi. I dalje se održavaju službe u crkvama, ali ukoliko se situacija pogorša moraćemo da obustavimo crkvena okupljanja", rekao je generalni sekretar Hrišćanske crkve Vavatau Taufao.

Kako se navodi, velika većina žrtava su deca starosti četiri godine i mlađa.

Za pojavu velikog broja obolelih vlada Samoe krivi nisku stopu vakcinisanosti dece.

Vlasti te ostrvske države smatraju i da su male boginje preneli putnici sa Novog Zelanda, gde je epidemija ove boleste ranije izbila, prenosi AP.

Premijerka Novog Zelanda rekla je da ta zemlja čini sve da spreci širenje bolesti i da će poslati 50 lekara na Samou i hiljade vakcina kako bi pomogli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: