Komplikovani pregovori Kurtija i Mustafe o novoj vladi VIDEO

Lideri vodećih kosovskih partija, pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, trebalo bi da potpišu koalicioni sporazum.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Nakon polusatne pauze oni su se vratili pregovorima, a prištinska Gazeta ekspres, pozivajući se na svoje izvore, piše da taj dogovor ne teče glatko.

Mustafa je, prema pisanju portala, zahtevao od Kurtija da DSK dobije obećanje da će toj stranci pripasti pozicija kosovskog predsednika, a lider Samoopredeljenja je zauzvrat tražio da umesto pet u tom slučaju njegov pokret dobije sedam ministarskih pozicija.

Kao odgovor na zahtev za dobijanje mesta predsednika Kosova koji bi pripao Demokratskom savezu Kosova (DSK), pokret Samoopredeljenje zahteva da dobije sedam ministarstava u novoj vladi Kosova od ukupno 12, javlja portal Gazetaexpress.com.

Mustafa, međutim, smatra da bi ministarstva ipak trebalo da budu raspodeljena ravnopravno, s obzirom na to da je predsednička pozicija samo obećanje.

Pred početak sastanka lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će nastaviti razgovore s Demokratskim savezom Kosova (DSK) o konkretnim kadrovskim rešenjima i da očekuje da bude postignut sporazum.

Nova vlada će, prema ranijem dogovoru, imati 12 ministarstava.

Dve stranke su ranije saopštile da su njihovi predstavnici usaglasili 100 odsto programa rada nove vlade.

strana 1 od 88 idi na stranu