Francuska bi mogla da zaustavi EU integraciju Srbije?

Francuska još nije dala zeleno svetlo za održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 02.12.2019.

23:00

Francuska bi mogla da zaustavi EU integraciju Srbije?
Ilustracija: Depositphotos/Fredex

Ako se ona ne održi, to bi bio još jedan jasan znak da se evropske integracije usporavaju, ako ne i zaustavljaju, piše Sputnjik.

Već se spekuliše da bi EU mogla da ne otvori nijedno novo poglavlje za Srbiju, iako je ona spremna za otvaranje barem četiri.

Prema navodima neimenovanih medijskih izvora iz Brisela, najtvrđe krilo protivnika proširenja, predvođeno Francuskom, nije spremno ni da kroz konferenciju bar simbolično otkoči proces.

Ti signali sugerišu da je Pariz i formalno počeo da zaustavlja proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana.

Podsećamo, Francuska, Holandija i Danska početkom oktobra nisu dale saglasnost za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te se stav da Srbiji ne bi trebalo omogućiti otvaranje novih poglavlja možda može posmatrati kao logičan sled događaja.

Već duže vreme Brisel sprovodi sličnu politiku prema Srbiji, BiH i Severnoj Makedoniji, a što se naše zemlje tiče, u više navrata su francuski političari, uključujući i Emanuela Makrona, isticali da je proces proširenja stavljen ad akta, odnosno da se njime EU u ovom trenutku neće baviti, kaže za Sputnjik Slobodan Janković sa beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

"Ovde se radi o tome da Francuska pod Emanuelom Makronom sada pravi politiku, barem javnog distanciranja od SAD i pokušaja pravljenja novog bloka koji bi formalno bio nezavisniji od Vašingtona. Zbog toga oni ne mogu da se bave ovim delom Balkana, na kome SAD imaju izuzetan uticaj", objašnjava Janković.

Otvaranje novih poglavlja trebalo bi da se dogodi na međuvladinoj konferenciji sa Srbijom, koja se obično održava na marginama ministarskih zasedanja za spoljne i opšte poslove, koji će ovoga puta biti održani 9. i 10. decembra.

Međutim, ministarsko zasedanje u decembru održava se nekoliko dana pre nego što bi trebalo da počne Konferencija o budućnosti Evrope, koju zajedničkim snagama organizuju Pariz i Berlin.

Ta koincidencija, i pored svih napora Finske, koja trenutno predsedava EU, može da bude razlog da Srbija ovog meseca ne otvori nijedno novo poglavlje. Svojim potezom, ipak, Pariz neće zaustaviti proces pridruživanja Srbije, smatra Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

"I francuski ambasador u Beogradu rekao je da Pariz računa na članstvo Srbije u EU. Reč je o tajmingu, o tempu pristupanja. Mislim da u ovom trenutku dolazi do preklapanja sa važnim razgovorima o budućnosti EU oko kojih postoji navodna saglasnost između predsednika Makrona i kancelarke Merkel, što je glavni zamajac da bi se izvršila institucionalna reforma", govori Zečević.

"Ako se otvori barem jedno poglavlje, to znači da pristupni proces nije potpuno zamrznut. Ako se ne otvori nijedno, značilo bi da je zamrznut i da će se čekati institucionalna reforma da bi se on nastavio", kaže Slobodan Zečević za Sputnjik.

Perspektiva da Srbija i Crna Gora postanu punopravne članice EU do 2025. naišla je na kritike gotovo istog dana kada je tu ideju u javnost pre dve godine pustio doskorašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Od tada, stvari za Srbiju se stalno komplikuju. Nerešenom kosovskom pitanju i nepovoljnim izveštajima EK pridružila se i tema koja od Srbije uopšte ne zavisi, a to je reforma EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: