"Višegradska grupa očekuje da nova EK ubrza proces proširenja EU"

Mađarski ministar unutrašnjih poslova Peter Sijarto izjavio je da Višegradska grupa (V4) očekuje da će nova Evropska komisija ubrzati proširenje Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.12.2019.

20:25

Ilustracija: EPA-EFE/ Martin Divisek

Nakon susreta s kolegama iz V4 u Pragu, on je rekao da je jedan od najvećih promašaja prethodne Evropske komisije sa Žan-Klodom Junkerom na čelu to što je dovela proces proširenja do gotovo potpunog zastoja, preneo je MTI.

"Zbog toga očekujemo da nova Evropska komisija otvori novu eru u proširenju EU sa posebnim osvrtom na integraciju Zapadnog Balkana", naveo je Sijarto.

On je istakao da će politika proširenja, na čijem čelu je mađarski komesar Oliver Varhelji, biti u dobrim rukama.

"V4 se saglasila da podrži napore mađarskog komesara za proširenje da ubrza integraciju", naveo je Sijarto i dodao da je politika blokiranja proširenja tokom proteklih godina u potpunosti protiv interesa evropskog bloka.

Najbrža moguća integracija zapadnog Balkana je u političkom, bezbednosnom, ekonomskom i strateškom interesu Evropske unije i Mađarske jer pomažu evropskom bloku da se efikasno odupre pritisku migranata, rekao je on.

Na pitanje MTI da li se na sastanku razgovaralo o novim predlozima nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera o prihvatanju izbeglica, Sijarto je istakao da ta tema nije pokrenuta pojedinačno.

"Ali pozicija V4 je jasna", rekao je Sijarto.

"Mi nismo voljni da primimo bilo kakve ilegalne migrante u centralnu Evropu", dodao je on.

Prema Sijartovim rečima, uspeh i sigurnost centralne Evrope postoji zahvaljujući čvrstoj antiimigracijskoj politici i to će tako ostati.

Sijarto je kritikovao Finsku, koja do kraja decembra predsedava EU, jer tokom svog mandata nije pogurala proširenje Evropske unije.

On je nakon sastanka sa kolegama iz Češke, Poljske i Slovačke na sastanku zemalja Višegradske grupe, rekao da je jedan od "značajnijih propusta" odlazeće Evropske komisije to što EU u oktobru nije odobrila započinjanje pristupnih pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preneo je AP.

Finska je kao predsedavajuća EU, rekao je Sijartu, napravila ogroman propust u tom pogledu i dodao da se nada da će nova Evropska komisija pogurati proširenje.

Kako se navodi, zemlje Višegradske grupe podržavaju proširenje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: