Srbija "na tankom ledu": Ključni trenutak ove sedmice, a tajming je loš

Održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom je neizvesno, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na izvore u sedištu Evropskog saveta.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.12.2019.

07:49

Srbija
sharafmaksumov/Depositphotos/Ilustracija

Prema tim izvorima, najtvrđe krilo među zemljama članicama, predvođeno Francuskom, još nije dalo "zeleno svetlo" da se uopšte održi Međuvladina konferencija sa Srbijom tokom aktuelnog finskog predsedavanja, koje traje do kraja godine i na kojima se poglavlja otvaraju.

Ključni trenutak biće tokom ove sedmice, kada se u Briselu tim povodom sastaje Radna grupa za proširenje.

"Nadamo se, ipak, da bi posle ovog sastanka jedno ili dva poglavlja u decembru mogla da budu stavljena na dnevni red", ističe izvor lista, navodeći da bi to mogao da bude i najrealniji ishod.

Iz finskog predsedavanja za "Novosti" kažu da čine sve što je u njihovoj moći da Srbija nastavi sa približavanjem Uniji.

Navodi se da predsedavajući ovih dana pregovara sa članicama da bi ih "omekšao" i privoleo na saradnju.

Tajming je, međutim, kako se konstatuje, loš jer je baš Pariz, koji trenutno najviše koči, predvideo zajedno sa Berlinom da 12. i 13. decembra održi inicijalni sastanak za početak reformskog procesa nazvanog Konferencija za budućnost EU.

Međuvladine konferencije se organizuju obično na marginama ministarskih zasedanja za spoljne i opšte poslove, koji će ovoga puta biti održani 9. i 10. decembra.
Ukoliko Francuska i nekoliko zemalja uz nju popuste, biće to prilika da Srbija tada otvori još neko poglavlje.

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je u četvrtak zemlje članice EU da otvore nova pristupna poglavlja sa Srbijom i nastave politiku proširenja.

"Pozivam Savet EU da nastavi sa politikom proširenja i otvori poglavlja sa Srbijom za koje je ona spremna. U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji već i celom regionu", navela je Fajonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: