Večera za Lukašenka FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.12.2019.

16:10

Večera za Lukašenka FOTO
Foto: TANJUG/FILIP KRAINCANIC/bb

Danas po podne predsednici Srbije i Rusije su odali počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Dvojicu predsednika na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu podignut u čast sovjetskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju.

Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi preko puta Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

Na Pozorišnom trgu (Trgu republike) 27. oktobra sahranjena je veća grupa sovjetskih boraca, a do decembra 1944. godine podignuto je 18 velikih i 84 mala spomenika sovjetskim vojnicima.

Osim spomenika na Trgu republike, podignuti su i spomenici na Slaviji, kod Vukovog spomenika, kod Studentskog doma i na Starom sajmištu, a uklonjeni su početkom pedesetih godina kada su posmrtni ostaci stradalih boraca preneti na prostor preko puta Novog groblja.

Spomen-groblje izgrađeno je po ideji arhitekte Branka Bona, dok je park unutar kompleksa projektovao inženjer hortikulture Aleksandar Krstić.

Autor ulazne kamene kapije sa reljefom je vajar Radeta Stanković, dok je skulptura ''Crvenoarmejac'', koja se nalazi unutar spomen-groblja, delo vajara Antuna Augustinčića.

Na Spomen-groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Groblje je obnovljeno 2009. godine povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

Vučić i Lukašenko sutra će imati sastanak u četiri oka posle kojeg će biti održan plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Nakon toga uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, posle čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Vučić dočekao Lukašenka: "Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije"

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije", naveo je predsednik Srbije na svom zvaničnom instagram profilu "buducnostsrbijeav", uz fotografije dočeka.

Predsednik Belorusije dočekan je tradicionalno uz pogaču i so.

Dvojica predsednika danas će položiti vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Lukašenko posetu nastavlja sutra, posle svečane ceremonije u 10 časova, uslediće razgovor dvojice predsednika u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće u sutra i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je priredio večeru u čast predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji boravi u poseti Srbiji.

"Večera u čast predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka", objavio je Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Na Instagram profilu predsednika Srbije priložene su i fotografije Vučića i Lukašenka kako zajedno večeraju u zgradi Generalnog sekretarijata Predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: