Vučić: Ako im je to u redu, hvala, ako nije - isto hvala

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bk
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bk

Pročitajte još:

Veber: Vučić želi Srbiju u EU

Vučić o naslovnoj "Danasa": Baš sam lepo ispao, super mi stoji

Vučić je istakao i da želi jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

"Ako im je to u redu, hvala, ako nije, isto hvala! Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju“, poručio je Vučić, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

"Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto", objasnio je on.

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

"Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU", preneo je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema i ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.

Takođe je razgovarano i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije, kazao je Vučić i dodao da je bio kritičan i prema sebi i prema nama, i razumeo dobro i određene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.

"Govorio sam i iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja", rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama.

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske i da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.

"Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije i kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos i na našem uspehu u celoj Evropi, ali i što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali i regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu i posvećenosti i što bez vas ni vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini", naglasio je Vučić.

"Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima spremna četiri poglavlja za otvaranje u pristupnim pregovirima sa EU, a da je realno da će biti otvoreno jedno poglavlje.

"Ne znam da li će Evropska unija otvoriti jedno, možda nijedno poglavlje, možda nekada i dva, a imamo pripremljena četiri za otvaranje, ali mi nismo na tom nivou da nam se otvore ta četiri, tako da biće od nula do dva, realno - jedno. Toliko smo zaslužili", rekao je Vučić, s dozom ironije, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.

Navodi da će Srbija tako sa 17 do sada otvorenih poglavlja "skočiti" na 18, što je, primetio je predsednik, "od istorijskog značaja za našu zemlju".

On je ranije više puta ponovio da je Srbija svoj posao odradila, ali da nije sve na nama, te da EU donosi političku procenu i odluku da li će i koliko poglavlja i kojom brzinom otvarati u pregovorima sa našom zemljom.

"I EU i Rusija i Kina,a pre svega Srbija - to je naša politika"

Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bk
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bk

Najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su interesi naše zemlje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da imamo svoju politiku, da ne idemo prema Rusiji, da smo na putu smo ka Evropskoj uniji, ali se ponosimo dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li sporo otvaranje poglavlja i, generalno, otvaranje Evropske unije ka Srbiji gura našu zemlju u "naručje Rusije", i dodao da su evropski put i dobra saradnja sa Rusijom i Kina politika Srbije - nezavisne i suverene zemlje koja sama donosi odluke o svojoj budućnosti.

"Pre samo 10 dana Vaše kolege novinari su me pitale da li prekidamo odnose sa Rusijom, zbog toga što smo se ponašali tako da smo štitili svoju zemlju. Mi imamo svoju politiku, nalazimo se na evropskom putu i to kažemo na svakom mestu u svetu, ali isto tako, pred svim Evropljanima i Zapadnjacima kažemo da želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom", podvkao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.

Predsednik ističe da "umire od smeha" kada mu "sole pamet" oni koji "u redu sa 20 ministara" po 15 puta godišnje odlaze kod Si Ðipinga i Vladimira Putina kako bi uvećali trgovinsku razmenu sa Kinom i Rusijom.

"Onda bi meni da sole pamet hoću li ili neću sa nekim da se viđam. Nego šta nego ću da se viđam, već ću i da vas obavestim da sam dobio potvrdu prvi put u pisanoj formi da će Si Ðiping dogodine posetiti Srbiju", rekao je Vučić.

Podvukao je da njega jedino interesuju interesi Srbije i da ga ne zanima šta drugi misle.

"Poštujem Vebera, Bilčeka, poštujem ljude iz Evrope, ali najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su potrebe Srbije", naglasio je Vučić.

On je dodao i da Srbija nastavlja svoj evropski put i saradnju sa evropskim zemljama, ukazujući da naša zemlja sa zemljama EU ima 67 odsto ukupne trgovinske razmene, da nemačke komapnije u Srbiji zapošljavaju 62.000 ljudi, kao i da su nemačke i italijanske kompanije naši najveći investitori.

"I sada da gradimo loše odnose sa Nemcima, Italijanima i Francuzima? Ne pada mi na pamet. A isto tako neću da dozvolim da nam oni koji imaju 1.000 puta veću trgovinsku razmenu sa Kinom drže pridike o tome kao mi sa tom zemljom ne smemo da imamo dobre odnose, a oni mogu da imaju dobre odnose", primetio je Vučić.

Kaže da te "pridike", mogu držati političarima iz okruženja, koji su "uzeli novac", a puteve i mostove im grade kineske kompanije.

"Srbiji još nijednom nisu dali pare, a da su nam Kinezi nešto radili", rekao je Vučić.

Ponovio je da ga interesuje Srbija i Srbija u Evropi, i da želi da čuje od predstavnika EU hoce li nas ili neće u svojoj zajednici.

"Da se Veber pita, znam da bi nas hteli zato što on ima jasnu viziju Evope, a pošto se ne pita samo on, pitaju se i drugi, mi ćemo tako da pratimo njihova usaglašavanja i da gledamo kojim putem se to kreće, da ispunjavamo svoje obaveze i ja računam da za jedno tri godine, kada nam budu otvorili ukupno jedno četiri poglavlja, da ćemo već da pređemo taj broj 20 otvorenih poglavlja i to će biti od velikog značaja za našu zemlju", podvukao je Vučić.

strana 1 od 130 idi na stranu