Predsednik Surinama osuđen za ubistvo

Vojni sud u Surinamu osudio je predsednika Desija Butersea za ubistvo i izrekao mu kaznu od 20 godina zatvora.

Izvor: B92

Subota, 30.11.2019.

09:16

Predsednik Surinama osuđen za ubistvo

Osuđen je zbog egzekucije 15 političkih protivnika 1982. godine, nakon državnog udara.

Sud još nije naložio Buterseovo hapšenje, a opozicione partije pozvale su predsednika, koji je trenutno u zvaničnoj poseti Kini, da podnese ostavku, prenosi Rojters.

Sud je presudio da je Buterse nadledao operaciju u kojoj su vojnici pod njegovom komandom oteli 16 glavnih kritičara vlade, među kojima advokate, novinare i univerzitetske profesore i ubili njih 15 u tvrđavi u glavnom gradu Paramaribu.

Jedan pod otetih, lider sindikata, preživeo je i kasnije svedočio protiv Butersea.

Buterse, koji je sve vreme negirao optužbe, ima pravo žalbe.

Potpredsednik Buterseove Nacionalne demokratske partije Ramon Abrams izjavio je da će predsednik otkazati posetu Kubi i da se njegov povratak u Surinam očekuje u subotu ili nedelju.

Buterse je vodio južnoameričku zemlju 1980--tih godina kao predsednik vojne vlade, a vladt ponovo preuzeo 2010. godine i zatim obezbedio drugi mandat na izborima pre pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: