Francuska vojska ogorčena satiričnim crtežima "Šarli ebdoa" FOTO

Načelnik Kopnene vojske Francuske Tijeri Birkar izrazio je danas "duboko ogorčenje" zbog toga što je pariski nedeljnik "Šarli ebdo" objavio.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Depositphotos/tangducminh
Foto: Depositphotos/tangducminh

Ovaj list objavio je satirične crteže o vojnoj operaciji u Maliju u Africi, gde je u ponedeljak poginulo 13 francuskih vojnika.

Satirični nedeljnik s dugom antimilitarističkom tradicijom objavio je na svom onlajn izdanju crteže koji povezuju pogibiju vojnika s kampanjom regrutacije koju je nedavno pokrenula francuska vojska. Ti crteži nisu u štampanom izdanju lista koji izlazi sredom, samo u njegovoj internet verziji.

Na jednom crtežu je prikazan predsednik Emanuel Makron ispred kovčega prekrivrenog francuskom zastavom, sa sloganom kampanje za regrutaciju vojnika: "Pridružio sam se redovima kako bih se isticao od ostalih".

"Duboko ogorčenje i nerazumevanje prema crtežu Šarli ebdoa", naveo je na Tviteru general Tijeri Birkar i dodao da saoseća s porodicama poginulih vojnika.

Redakcija "Šarli ebdoa" nije za sada reagovala, a sama je bila meta terorističkog napada 7. januara 2015. godine. Tada je poginulo nekoliko karikaturista lista, među kojima Volinski i Kabi.

Poslednja pošta stradalim vojnicima u Maliju biće odata u ponedeljak u Parizu u prisustvu Makrona i predsednika Malija Ibrahima Bubakara Kejte.

Francuski vojnici su poginuli u sudaru dva helikoptera tokom operacije protiv džihadista.

strana 1 od 579 idi na stranu