Talibani odgovorili Trampu, žele primirje

Nakon što je američki predsednik poručio da veruje da će talibani pristati na primirje, oni su odgovosu spremni za obnavljanje mirovnih pregovora sa SAD.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.11.2019.

09:21

Talibani odgovorili Trampu, žele primirje
EPA/ JIM LO SCALZO

Donald Tramp je posetio Avganistan prvi put od stupanja na dužnost, a nedelju dana nakon što je razmena zarobljenika između Vašingtona i Kabula povećala nade u oživljavanje mirovnih pregovora za okončanje 18-godišnjeg rata.

Tramp je rekao po dolasku u Avganistan da talibani žele dogovor.

"Talibani žele sporazum. Prvo nisu želeli primirje, a sada verujem da ga hoće, i to će se verovatno dogoditi", rekao je Tramp.

Lideri talibana rekli su za Rojters da imaju sastanke sa visokim američkim zvaničnicima u Dohi od vikenda, dodavši da bi uskoro mogli da nastave formalne mirovne razgovore. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid kaže da su "spremni da restartuju razgovore" koje je Tramp otkazao u septembru pošto su talibani preuzeli odgovornost za napad u Kabulu, kada je ubijeno 12 ljudi, uključujući jednog američkog vojnika.

"Naš stav je još uvek isti. Ako počnu mirovni pregovori, biće nastavljeni na onom mestu gde su zaustavljeni", rekao je Mudžahid.

On je rekao da se nada da će Trampova poseta Avganistanu pokazati da je ozbiljan da u želji da obnovi razgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: