Slučaj komandanta Osmanovića: BiH ga traži, Srbija ne da

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH je od Ministarstva pravde BiH zatražilo da uputi molbu pravosudnim institucijama Srbije za izručenje državljanin BiH Osmana Osmanovića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Osmanović je nekadašnji pripadnik Armije RBiH, koji se od 25. novembra, po odluci Višeg suda u Beogradu, nalazi u pritvoru, piše Politika.

Dva dana ranije, on je uhapšen na graničnom prelazu Sremska Rača kao osumnjičeni za ratni zločin počinjen 1992. nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

U obrazloženju zahteva za izručenje, Tužilaštvo BiH navodi da se sve što je vezano za zločin koji se Osmanoviću stavlja na teret "nalazi u BiH" (od mesta činjenja zločina, dokaza i svedoka, pa do toga da su žrtve državljani BiH), te da "posebno odeljenje za ratne zločine već radi na predmetu" koji se odnosi na uhapšenog.

Na pritvaranje Osmanovića usledile su brojne reakcije iz bošnjačkih krugova, začinjene teškim optužbama na račun Srbije i njenih vlasti, navodi Politika.

Uz naglašavanje da se "Srbija stalno upliće u unutrašnje poslove BiH", hapšenje Osmanovića predstavljeno je i kao "još jedan postupak Srbije protiv državljana BiH", koji je , kako su to procenili u SDA Bakira Izetbegovića, "baziran na opskurnom spisku izvesnog "Dokumentacionog centra Republike Srpske iz 2011. godine".

Odmah nakon što je Osmanović uhapšen, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđeno je da je to ministarstvo još "27 novembra 2009. podnelo izveštaj Tužilaštvu BiH protiv Osmanovića i još 12 lica zbog sumnje da su počinili krivična dela ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti".

strana 1 od 4 idi na stranu