Procureo sadržaj novog programa DPS, ima nešto i o crkvi

Vladajuća Demokratska partija socijalista na sutrašnjem kongresu usvojiće novi politički program za naredne četiri godine.

Izvor: B92

Petak, 29.11.2019.

12:07

Procureo sadržaj novog programa DPS, ima nešto i o crkvi
Foto: Mehaniq/Depositphotos

Program između ostalog predviđa povećanje investicija, borbu protiv kriminala i korupcije, diskriminacije i poštovanje verskih zajednica.

Prema programu, koji je objavio portal CdM, navodi se da se DPS bori za Crnu Goru bez diskriminacije, gde status i napredovanje pojedinca neće biti uslovljeno rodom, rasom, religijom, etnicitetom, političkim uverenjem, invaliditetom, ili bilo kojim ličnim svojstvom.

Rodna ravnopravnost je, kažu, temeljna vrednost za DPS.

“Mi smo partija koja ozbiljno radi na pružanju jednakih šansi i prava za žene i muškarce, posvećeni izgradnji Crne Gore u kojoj niko nije zapostavljen ili nema mogućnost”, navodi se u partijskom dokumentu.

Navodi se i da je Crna Gora čvrsto utemeljena u istorijskim vrednostima slobodarstva i antifašizma, te da je to trajna moralna i državno-politička vertikala te državve tokom njenog ukupnog istorijskog trajanja, bila je i mora ostati imperativ daljeg razvoja.

"U vremenima u kojima počinju da blede sećanja na važnost antifašističkih tekovina, kako zbog protoka vremena, tako i zbog rasta ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i relativizuju zasluge pobednika nad fašizmom i odgovornost fašista, sve ovo postaje još važnije. Crnogorski opštenarodni 13-julski ustanak, kad smo se svrstali u demokratsku koaliciju slobodnog sveta, ostaje naš svetionik za sva vremena", piše u političkom dokumentu.

O poštovanju za sve verske zajednice navodi se da je u Crnoj Gori svi imaju slobodu veroispovesti, a da će DPS štititi i poštovati prava svih verujućih ljudi, bez obzira kojoj religiji ili verskoj zajednici pripadali.

"Mi takođe poštujemo i uvažavamo sve verske zajednice koje deluju na prostoru Crne Gore, podržavamo njihovu versku i duhovnu misiju, kao i kulturnu tradiciju koju neguju. Mi smo pobornici principa razdvojenosti države i verskih zajednica što je naš ustavni i univerzalni evropski princip", navodi se u političkom programu.

Dodaje se da će DPS odlučno zagovarati nemešanje države u delovanje verskih zajednica koje počiva na religiji.

"Ali isto tako protivimo se mešanju verskih zajednica u poslove države. Posebno političkom delovanju koje je nespojivo s njihovom misijom”, zaključuje se u dokumentu u koji je CdM imao uvid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: