Seno, frižideri i mikrotalasne: Aktivisti protiv Crnog petka

Na desetine francuskih aktivista blokirali su skladište kompanije Amazon južno od Pariza u znak protesta protiv Crnog petka.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

20:09

Seno, frižideri i mikrotalasne: Aktivisti protiv Crnog petka
EPA-EFE/IAN LANGSDON

To se događa usled pojačanog protivljenja prodajnom fenomenu čiju je potpunu zabranu zahtevala grupa francuskih zakonodavaca.

Demonstranti iz klimatske grupe Prijatelji Zemlje u četvrtak su raširili seno, stare frižidere i mikrotalasne rerne duž prilaznog puta koji vodi do skladišta u Bretinji-sir-Orž. Pred kapijama su držali transparente sa natpisima "Amazon: Za klimu, za radna mesta, zaustavite širenje, zaustavite preteranu proizvodnju!"

Protest je završen kada je aktiviste rasterala policija, prenosi AP.

Očekuje se još demonstracija uoči Crnog petka.

Prigovori klimatskih aktivista dobili su određenu podršku u Francuskoj skupštini.

Neki francuski zakonodavci žele da zabrane Crni petak, koji je prerastao u globalni fenomen, iako proizlazi iz specifično američkog praznika: Dana zahvalnosti, koji se slavi četvrtog četvrtka u novembru, a posle koga su u petak u prodavnicama velika sniženja.

Francuski zakonodavni odbor usvojio je u ponedeljak amandman kojim se predlaže zabrana Crnog petka, jer izaziva "trošenje resursa" i "preteranu potrošnju".

O ovom amandmanu, koji je predložila bivša francuska ministarka zaštite životne sredine Delfin Bato, raspravljaće se sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: