Deo opozicije se predomislio: Pregovori DS i PSG o zajedničkom izlasku na izbore?

DS i PSG pregovaraju o zajedničkoj saradnji, ali i tome da eventualno zajedno izađu na predstojeće parlamentarne izbore.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

21:52

Deo opozicije se predomislio: Pregovori DS i PSG o zajedničkom izlasku na izbore?
Ilustracija: Depositphotos/ Roibu

Prema nezvaničnim informacijama do koijh je došao "Blic", razgovori o tome vođeni su i pre dva, tri meseca, ali su ovih dana ponovo aktuelizovani, naročito u svetlu sve češćih spekulacija da bi neke stranke, koje su isprva zastupale ideju bojkota, mogle da se predomisle i pozovu birače da izađu na birališta.

Da to nije nemoguć scenario svedoči i to što i unutar same opozicije nema jedinstva po pitanju bojkota. Ilustracije radi, DS jeste članica opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) čije su stranke podržale bojkot, ali isto tako nije nepoznanica da među demokratama nema jedinstva po tom pitanju i da nije mali broj onih koji mu se protive.

Sa druge strane, zna se i da PSG još nije doneo odluku o tome da li će izaći na izbore ili će ih bojkotovati, ili će se priključiti onima koji zastupaju bojkot. Isto tako, zna se da ni u ovom pokretu nema jedoobraznog mišljenja na ovu temu.

Kako za "Blic" navodi izvor iz redova demokrata, računa se i na još jedan momenat kako bi priča bila kompletna - ujedinjenje DS, SDS i Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojše Zelenovića, koje se mesecima unazad najavljuje, a do sada nije realizovano.

"Ideja je da se napravi strateška saradnja dve stranke, ujedinjene DS i PSG koja je sasvim prirodna, jer se radi o dve organizacije proevropski orjentisane, građanske, i da kao takve zajedno u perspektivi izađemo na izbore. Takođe, namera je da zajedno razgovaramo i sa drugim opozicionim strankama i pokretima, uključujući i one na lokalu koji dele stavove poput naših, a nisu za to da ne kandiduju svoje politike", pojašnjava zvor "Blica".

Jedan od njih je, priča naš izvor, da na parlamentarne izbore treba izaći jer ideja o bojkotu, koju je inače načelno prihvatila DS, sve manje ima smisla. Takođe, kako navodi, sve češće se čuje da bi bilo najbolje da aktuelna opozicija na izbore izađe u dve kolone, a u jednoj od njih bi upravo bile DS i PSG.

"Ni PSG nije isključiv po pitanju izlaska na izbore, niti su u DS svi za bojkot. Očekivanja su da bi stvari mogle da se promene i da se, pre svega DS, predomisli jer dobar deo članstva smatra da neizlaskom na izbore stranka može da nestane sa političke scene. Isto je i sa PSG, koji je svestan da nema tako ozbiljnu organizaciju koju ima DS, i da će imati teškoće da bez nje postigne rezultat - priča izvor "Blica".

Pojašnjava i da je ideja da do sredine decembra dođe do konačnog ujedinjenja DS, SDS i ZZS, i da se onda razgovori sa PSG i formalizuju. Na tom poslu počele su da rade demokrate, pokrenuvši inicijativu unutar stranke da se ujedinjenje dogodi do 15. decembra.
Za sada, potvrdu ove informacije nije bilo moguće dobiti ni u DS ni u PSG, jer ona trenutno ciruliše u uskom krugu ljudi, i još nije stigla do stranačkih organa.

Međutim, da ovako nešto može očekivati sugerisao je pre nekoliko dana lider PSG Sergej Trifunović, koji je u raugovoru za "Blic" između ostalog rekao da PSG razgovara "sa svima koji su prava opoziicja". I on navodi da bi najbolje rešenje moglo da bude "ujedinjena opozicija u dve kolone".

"Jedna desna, a druga takozvana građanska", rekao je on.

Takođe, naveo je još jednu stvar, a to je da bi voleo da vidi ujedinjenu Demokratsku stranku na jednom mestu.

Još jedna zanimljivost u vezi sa podeljenim mišlenjima u DS - omladina ove stranke birala je pre nekoliko dana predsednika, i izabrale Aleksandra Pavića, koji zagovara ujedinjenje DS, SDS i ZZS, i to nasuprot drugom kandidatu koji je bliži idejama SzS.

Neslaganja i u vezi sa bojkotom u institucijama

Da ne postoji potpuno jedinstvo u vezi sa bojkotom u DS, i to ne samo izbora, već i učešća u radu institucija, svedoči jučerašnji primer iz Novog Sada, kada se posle nekog vremena na sednicu gradske skupštine vratio zamenik predsednika odborničke grupe DS Božidar Protić.

To se, izgleda, nije dopalo ostalim demokratama, pa je predsednik odbroničke grupe DS Veljko Krstonošić za "Novosti" rekao da stranka nastavlja bojkot, ali i da će se izjasniti o Protićevoj odluci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: