Milićeva: Komentar Džozefa tendenciozan, cilj – miniranje

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je komentar Edvarda Džozefa tendenciozan.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.11.2019.

14:38

Milićeva: Komentar Džozefa tendenciozan, cilj – miniranje
Screenshot/TV Prva

Milićeva je istakla da je komentar da politika Zapada prema predsedniku Aleksandru Vučiću treba da se promeni zbog intenziviranja saradnje sa Rusijom tendenciozan, jer je Džozef, kako kaže, očigledno protiv kompromisa o Kosovu koji bi Srbiju održao na evropskom putu.

Džozef, kaže Milićeva, trenutno nema u vidu ni interese Srbije, ni demokratije u Srbiji, već miniranje pokušaja da se sa Trampovom administracijom napravi sporazum koji bi Srbiju na demokratski način stabilizovao na evropskom putu, de fakto putu ka Zapadu.

Ona za Tanjug objašnjava da je Džozefov komentar tendenciozan jer se odnosi na izveštaj američkog Ministarstva odbrane iz maja ove godine u kom "nema apsolutno ništa novo".

Milićeva navodi da je CEAS prvi pisao o pojačanom ruskom pritisku za saradnju u oblasti odbrane od kada su naprednjaci došli na vlast, s obrazloženjem Rusije da je nivo saradnje s tom zemljom bio sramno nizak za vreme premijera Ðinđića i mora da se promeni.

Tu činjenicu, kaže, niko ne spori, ali, to ne znači da je je reč o tome da je samo ova vlast bila samo prijemčiva za to, već da je Rusija postala asertivnija u celom regionu.

"Pitanje je kako bi neko drugi u ovako složenim okolnostima oko pregovora o Kosovu, uz to i zemlja koja je bombardovana, mogao da odgovori na to", objašnjava Milićeva i ističe da Džozef sve to "vrlo dobro zna".

Iz izveštaja Pentagona videli smo samo neke delove, napomenula je Milićeva, dodajući da nije poznato da li su oni uzeli u obzir da centar u Nišu nije dobio diplomatski status.

Podseća i da je Džozef nedavno bio u Beogradu na NATO nedelji, gde je američkim i levim i desnim ''tink-tenkerima'' data prilika da od zvaničnika čuju kakva je de fakto situacija u Srbiji, da vide atmosferu.

"Džozef je došao na skup i prvo je počeo da hvali pokret ''1 od 5 miliona'' i da priča o autoritarnosti i štetnosti podele Kosova. On nije imao druge namere, nije ga zanimalo da čuje ono što Ministarstvo odbrane SAD zna, da je Srbija upravo ovih dana usvojila drugi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO", naglasila je Milićeva.

Podsetila je i da je posle godinu dana zastoja u formiranju vlasti u BiH zahvaljujući, kako je konstatovala, pametnom kompromisu predstavnika iz Federacije i Republike Srpske i NATO postignut sporazum o novoj vladi.

Ti kompromisi dovode do koraka koji vode napred i koji su za sve dobri, ali da to Džozef neće da vidi, navela je ona.

Milićeva je napomenula da je Džozef, kada je bio u Beogradu, otišao na drugi sastanak koji organizuju nemačke fondacije, a koje se izuzetno protive bilo kakvom kompromisu oko Kosova na način na koji ga većina u Srbiji vidi.

Džozefu bi trebalo poslati naslovnu stranu NIN-a, kaže Milić, jer je on tom nedeljniku dao opširan intervju u kom je pričao o autoritarnosti a sada, istakla je, poziva na to da Zapad preispita svoj odnos prema Srbiji zbog ruske uloge.

Milićeva tvrdi i da Vuk Jeremić i Dragan Ðilas imaju plan da se Kosovo prizna ovako kako jeste, bez ikakvih ustupaka Srbiji.

"Dok god se ne reši pitanje Kosova, niko neće moći da adekvatno procenjuje ni spoljnu ni bezbednosnu orjentaciju Srbije. U tom kontekstu suština je da Vuk Jeremić, Dragan Ðilas i Marinika Tepić itekako imaju politiku za Kosovo, a ta politika je da maltretiraju Vučića, da se Kosovo prizna ovako kako jeste bez ikakvih ustupaka Srbiji...i da onda oni dođu na vlast na priči o njegovoj izdaji, ai da ostave Kosovo takvo kakvo jeste", kazala je Milićeva, zaključujući da oni "u stvari, menjaju Kosovo za svoju vlast".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: