"Za zločine na Kosovu odgovaraju pojedinci, a ne narodi"

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova kaže da će specijalizovana veća voditi nezavisne, nepristrasne, pravične i efikasne postupke.

Izvor: Beta

Sreda, 27.11.2019.

09:35

Ilustracija: EPA-EFE/STR

Dodaje i da će pokazati da oni koji su počinili zločine protiv čovečnosti, ratne zločine ili druge zločine po kosovskim zakonima, neće proći nekažnjeno.

"Biće poslata snažna poruka da se i nakon 20 godine, pojedinci osumnjičeni da su počinili zločine, mogu suočiti sa pravdom", izjavila je Trendofilova za današnje izdanje lista Danas.

Ona je navela da su Specijalizovana veća čije je sedište u Hagu osnovana kako bi pojedinci odgovarali za zločine koje su počinili, a ne grupe ljudi ili narod, rasa, organizacija ili religija kojoj ti pojedinci pripadaju.

"Iako je na specijalizovanom tužiocu da odluči protiv koga će podići optužnice, Zakon Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva jasno stavlja do znanja da su nadležnosti naše institucije zločini koje su počinili građani Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije ili zločini protiv tih građana bez obzira na njihovu nacionalnost", rekla je Trendofilova.

Ona nije mogla da kaže kada će biti podignute prve optužnice i početi suđena jer je, kako je navele, specijalizovani tužilac "taj koji vodi istrage i odlučuje da li, kada, protiv koga i za koje konkretne zločine treba podiću optužnicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: