Francuski desničar ne želi BiH u EU: Migrantska kriza sve govori

Žordan Bardela, francuski zastupnik u Evropskom parlamentu, uputio je Evropskoj komisiji inicijativu da obustavi proces proširenja s Bosnom i Hercegovinom.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

11:38

Francuski desničar ne želi BiH u EU: Migrantska kriza sve govori
Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Bardela dolazi iz Nacionalnog pokreta Marin le Pen.

Ovaj radikalni francuski političar, koji je čak bio i nosilac liste Nacionalnog pokreta za Evropski parlament na prošlim izborima, u inicijativi navodi da BiH i drugim zemljama u regionu nema mesta u EU.

U svojoj inicijativi navodi da aktuelna migrantska kriza govori o neprilagođenosti balkanskih zemalja da se pridruže području u kojem ljudi uživaju slobodu kretanja, a to je EU.

U aktu je naveo da se BiH 15. februara 2016, osam godina nakon zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prijavila za pristupanje Evropskoj uniji.

"Početna procena Evropske komisje utvrdila je da zemlja nije ispunila niz kriterijuma koji se odnose na ostavinsku raspravu EU, što znači da su potrebna značajna poboljšanja u oblastima informisanja i medija, socijalne politike, zapošljavanja i pravosudnog i sigurnosnog aparata. Što je još gore, procena ekološke politike u zemlji bila je u potpunosti nespojiva sa standardima EU. Gotovo 34 miliona evra sredstava EU stavljeno je na raspolaganje Bosni i Hercegovini u tu svrhu od 2018. godine, a o aranžmanima o upravljanju migracijama zemlje raspravljalo se na plenarnom zasedanju u Briselu u novembru 2019. godine", istakao je Bardela, a prenosi Klix.ba.

Inače, ova inicijativa francuskog radikala dolazi nakon nedavne izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o tome da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: