SAD: Stiglo nam je 20.000 poruka koje govore o zloupotrebi

Vlasti SAD saopštile su da su dobile skoro 20.000 poruka u kojima se govori o zloupotrebi iranskih vlasti tokom nedavne represije na protestima zbog cene goriva

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2019.

23:27

SAD: Stiglo nam je 20.000 poruka koje govore o zloupotrebi
Ilustracija: Deposit photos/PromesaStudio

Ovo je izjavio američki državni sekretar Majk Pompeo i zapretio novim sankcijama Iranu.

Pompeo je prošle nedelje pozvao iranske demonstrante da Vašingtonu prenesu "dokaze" o represiji protesta.

"Do danas smo dobili skoro 20.000 poruka, video-snimaka, fotografija i beležaka o zloupotrebi režima", rekao je Pompeo i dodao da su poruke poslate putem aplikacije Telegram.

Pompeo je obećao nove sankcije protiv iranskih zvaničnika koji krše ljudska prava.

Američke vlasti su u petak uvele sankcije iranskom ministru za telekomunikacije Muhamedu Džavadu Azariju Džahromiju zbog njegove uloge u cenzuri interneta u Iranu.

Nemiri u Iranu su izbili 15. novembra nekoliko sati pošto je najavljena reforma subvencija goriva, koja predvidja i povećanje cena goriva u kontekstu duboke ekonomske krizu kroz koju prolazi Iran.

Iranci su narednog dana ostali bez interneta, kako bi se sprečilo postavljanje video snimaka i poruka o neredima na protestima u kojima je stradalo pet osoba, kako su navele tamošnje vlasti, dok Amnesti internešenal navodi da ih je stradalo više od 140.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: