MSP Crne Gore se ogradilo od trojice ambasadora

Crnogorsko Ministartsvo spoljnih poslova zvanično se ogradilo od podrške trojice ambasadora suspendovanoj službenici tog ministarstva Mirni Nikčević.

Izvor: Beta

Utorak, 26.11.2019.

12:51

MSP Crne Gore se ogradilo od trojice ambasadora
Ilustracija: Depositphotos/Mehaniq

Nikčevićeva je prekršajno kažnjena zbog vređanja vernika Srpske pravoslavne crkve.

Kako se navodi u saopštenju, ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović pozvani su na razgovor u ministarstvo, nakon čega će ovaj resor doneti odluku o daljim koracima, u skladu sa uobičajenom praksom i Zakonom o spoljnim poslovima.

Trojica crnogorskih ambasadora odlučila su da plate kaznu umesto suspendovane službenice koju je sud kaznio sa 600 evra novčane kazne zbog vređanja vernika Srpske pravoslavne crkve.

"Ministarstvo spoljnih poslova nije, ni na koji način, u bilo kom trenutku, bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznesenim u njihovom zajedničkom javnom oglašavanju, niti su izrečeni stavovi bili predmet konsultacija u okviru MSP, što je suprotno dobroj praksi i svim poznatim uzusima svake ozbiljne, profesionalne i odgovorne diplomatije", naveli su iz ovog ministarstva.

Kako se dodaje, svi ambasadori i sve diplomate, a posebno oni najiskusniji i na najvažnijim mestima i u MSP i u diplomatsko-konzularnoj mreži, moraju biti svesni da ovaj poziv, i u profesionalnoj i u ličnoj ravni, podrazumeva odgovornost, ozbiljnost i poštovanje države, svih njenih institucija, svih njenih politika i svih njenih građana, bez izuzetka.

"Prostor za improvizacije, lične stavove i lične sudove na javnoj sceni, ako i kada ga ima, mora biti korišćen uz krajnju odgovornost i delikatnost, što je, u ovom slučaju, izostalo. Svako javno istupanje crnogorskih diplomata mora biti utemeljeno na osnovnom načelu zaštite interesa i ugleda države Crne Gore, njenih organa i institucija, ali i na vrednostima njenog građanskog ustrojstva", navodi se u saopštenju.

Mirna Nikčević je povodom jednog verskog praznika na svom profilu na Fejsbuku vređala vernike koji su ga slavili, nakon čega je suspendovana u Ministarstvu, a u sudskom postupku kažnjena sa 600 evra.

Ambasadori Crne Gore Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović odlučili su da plate njenu kaznu i ocenili da je "lako kazniti Mirnu Nikčević" ali da je "teško trpeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: