Savet bezbednosti UN: Demonstracije u Libanu da ostanu mirne

Savet bezbednosti UN pozvao je da se održi ”miroljubiv karakter protesta” u Libanu nakon napada u noći između nedelje i ponedeljka.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/  ANDRE PAIN
Foto: EPA-EFE/ ANDRE PAIN

Tada se dogodio napad pristalica glavnih šiitskih organizacija Hezbolaha i Amala.

Članovi SB UN su “pozvali sve učesnike da vode intenzivan nacionalni dijalog i da održe miroljubiv karakter protesta, izbegavajući nasilje i poštujući pravo na mirno okupljanje u protestu”, navedeno je u saopštenju koje je jednoglasno usvojeno na kraju redovnog sastanka posvećenog Libanu, preneo je Frans pres.

Veliki protesti u Libanu protiv korupcije i lošeg upravljanja političke elite traju više od mesec dana i do sada su uglavnom bili mirni.

Ključne ulice u glavnom gradu Libana Bejrutu otvorene su jutros nakon sukoba između rivalskih grupa koji su trajali celu noć.

Sukobi su počeli kada su demonstranti blokirali ulice i kada su ih napale pristalice Hezbolaha i Amala, javio je AP.

Obe strane su satima bacale kamenice jedna na drugu, a pripadnici bezbednosnih snaga su pravili barijeru da ih razdvoje.

Od početka protesta protiv političke elite 17. oktobra izbijali su samo sporadični sukobi između demonstranata i pristalica Amala i Hezbolaha.

Sukobi u Ring roudu (Ring Road), koji su izbili kasno sinoć i trajali do jutra, bili su među najgorim od početka protesta širom zemlje 17. oktobra.

Proiranski Hezbolah navodi da proteste koriste strane sile koje se protive toj organizaciji.

strana 1 od 579 idi na stranu