DS: Srbija da uvede krivično delo femicida

Demokratska stranka zatražila je, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, od nadležnih institucija uvođenje posebnog krivičnog dela femicida.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2019.

11:20

DS: Srbija da uvede krivično delo femicida

Femicid je reč kojim se opisuje čin ubijanja žene. U užem smislu se pod time podrazumijeva ubistva kod kojih je glavni motiv mržnja prema ženama ili nastojanje da se terorom dovedu ili zadrže u podređenom položaju u odnosu na muškarce u patrijarhalnim društvima

Navodeći da se porodično nasilje u Srbiji ne smanjuje, DS ocenjuje da je najveći problem neusaglašenost propisa i nejasno određenje nadležnosti, kao i da su centri za socijalni rad suočeni s nedostatkom kvalitetno obučenog osoblja i manjkom sredstava.

Forum žena DS ocenjuje i da bi žene javne ličnosti koje su pretrpele partnersko nasilje što više i češće trebalo da govore o tome, kako bi one koje još trpe nasilje shvatile da nisu same, da nisu krive i da postoji izlaz.

DS se poziva na podatak da je ove godine 28 žena ubijeno u porodičnom nasilju, u prethodnih deset godina 320.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: