Papa traži od svetskih lidera da se odreknu nuklearnog oružja

Papa Franja zahtevao je u Nagasakiju od svetskih lidera da se odreknu nuklearnog oružja i doktrine zastrašivanja iz perioda hladnog rata.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.11.2019.

10:19

Papa traži od svetskih lidera da se odreknu nuklearnog oružja
EPA-EFE/ Maurizio Brambatti

On ističe da nagomilavanje nuklearnog oružja ugrožava bezbednost, izlaže države nepotrebnim troškovima i preti čovečanstvu.

Nakon što je položio venac i pomolio se pred spomeniku žrtvama druge atomske bombe kuju su SAD bacile na japan 1945. godine, papa je rekao da to mesto predstavlja pravi podsetnik "bola i užasa koji smo mi ljudi u stanju da nanesemo jedni drugima", prenosi AP.

"Ubeđen sam da je svet bez nuklearnog oružja moguć i tražim od svetskih lidera da ne zaborave da to oružje ne može da nas zaštiti od aktuelnih pretnji nacionalnoj i međunarodnoj bezbednosti", naglasio je papa Franja.

Hiljade Japanaca okupilo se kod spomenika, dok je drugi papa u istoriji odavao počast žrtvama atomske bombe.

Papa Franja posetio je Nagasaki i kasnije Hirošimu na početku trodnevne posete Japanu, s ciljem da istakne apel za globalnu zabranu atomskog oružja, a Nagasaki, gde se širilo hrišćanstvo u Japanu i grad na koji je bačena bomba, predstavlja savršeno mesto za to, navodi AP.

Vatikan je među prvim državama koje su potpisale i ratifikovale Sporazum o zabrani nuklearnog oružja Ujedinjenih nacija, a Franja je otišao dalje nego bilo koji papa, ističući da je za osudu ne samo upotreba, već i samo posedovanje nuklearnog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: