Libijska obalska straža ove nedelje spasila više od 430 migranata

Libijska obalska straža ove nedelje je spasila više od 430 migranata koji su krenuli ka Evropi, saopštila je ta obalska straža.

Izvor: Beta/AP

Subota, 23.11.2019.

21:13

Libijska obalska straža ove nedelje spasila više od 430 migranata
Ilustracija: Depositphotos/ fiftycents

Među njima je bila je jedna trudnica koja se porodila na jednom brodu,

Četiri broda sa 284 migranata zaustavljena su u odvojenim operacijama u blizini nekoliko libijskih gradova, navodi se u saopštenju i dodaje da su migranti predati vlastima u Tripoliju koji su ih potom odveli u prihvatne centre.

Obalska straža je takođe spasila 99 migranata iz jednog broda a u njemu je bila trudnica koja je rodila ćerku.

Kasnije je zaustavljeno još nekoliko brodova sa oko 50 migranata.

Agencija UN za migracije saopštila je u petak da je za dva dana u blizini libijske obale zaustavljeno najmanje devet brodova sa oko 600 migranata.

Agencije UN i humanitarne organizacije su u nekoliko navrate saopštile da se protive da migranti spaseni na moru, budu prebačeni u Libiju, gde vlada haos od smene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija 2011.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila ove godine kada su snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalife Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde je sedište međunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: