Putin: Islam i pravoslavno hrišćanstvo imaju iste vrednosti

Pravoslavno hrišćanstvo i islam zasnivaju se na istim osnovnim vrednostima, rekao je Vladimir Putin u obraćanju na verskoj konferenciji u Kirgistanu.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: EPA-EFE / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM
Foto: EPA-EFE / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

Konferencija, pod nazivom "Pravoslavlje i islam - religije mira", imala je za cilj da promoviše međuetnički i međureligijski dijalog između Rusije i Kirgistana.

"Islam i pravoslavno hrišćanstvo, baš kao i druge svetske religije, zasnivaju se na temeljnim humanističkim vrednostima od trajnog značaja - na milosti i ljubavi prema bližnjima, pravdi i poštovanju ljudskih bića", rekao je Putin, prenosi "Moskov tajms".

Govor koji je na konferenciji pročitao ambasador Rusije u Kirgistanu Nikolaj Udovičenko podstičeje saradnju između vladinih agencija i verskih organizacija radi jačanja „građanskog mira i dogovora“ između dveju zemalja.

Ruski predsednik je dodao da je "ključno" da se te veze sačuvaju za buduće generacije i da se "(pojača) uloga verskih organizacija u zaštiti i unapređenju duhovnih, moralnih i porodičnih vrednosti".

Islam je druga po veličini religija u Rusiji iza pravoslavnog hrišćanstva i očekuje se da će se rusko muslimansko stanovništvo udvostručiti u narednih 15 godina. Većina stanovništva Kirgistana su muslimani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu