Vučić: Jasno sam podržao i zamolio zvaničnike EU da otvore poglavlja Tirani i Skoplju

Predsednik Srbije Aleksanar Vučić izjavio je da je jasno podržao i zamolio zvaničnike Evropske unije da glasaju za otvaranje poglavlja Skoplju i Tirani.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.11.2019.

10:35

Vučić: Jasno sam podržao i zamolio zvaničnike EU da otvore poglavlja Tirani i Skoplju
Foto: Tanjug/Rade Prelic/nr

"Sad ću samo tako da se ponašam, samo da pokažemo da uvažavamo interese i drugih", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u Beogradu.

Kazao je da je svestan realnosti i toga da EU ima svoje probleme i interese.

Govoreći o razgovoru predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i predsednika Samoopredeljenja i kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija, on je kazao da će jedine posledice tog sastanka biti da će "pojesti jagnje više".

"Neće biti posledica. Našla krpa zakrpu", kazao je on.

Mediji su preneli da su Ugljanin i Kurti razgovarali su o "posebnom statusu Sandžaka".

Pendarovski: EU nema alternativu za Zapadni Balkan

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Beogradu da je i u razgovorima sa predsednikom Srbije konstatovano da su bilateralni odnosi odlični, bez spornih tačaka, a da je on istakao još jednom stav svoje zemlje da EU nema aleternativu za region Zapadnog Balkana.

Kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, čast mu je što boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, a kako je rekao, sa Vučićem je razgovarao o temama od zajedničkog interesa i za naše države i naše narode.

"Današnja poseta je još jedna potvrda međusobnog razumevanja i dobrosusedskih odnosa i još jedna mogućnost da potenciramo važnost izgradnje i održavanju odnosa kako između nas tako i šire u regionu", rekao je Pendarovski.

Naše zemlje i narode povezuje duga istorijska tradicija, kazao je Pendarovski, a dve zemlje dele i viziju o zajedničkoj budućnosti u evropskoj porodici.

Zato, kako kaže, kontakti na najvišem nivou imaju posebna značaj i predstavljaju dalji signal i za dlaji razvoj, prijateljstvo i saradnju svih na svim drugim nivoima.

Kako je istakao, on i Vučić su zaključili da su odnosi između dve zemlje odlični, bez spornih tačaka a da različita gledišta i pitanja iz bilateralne agende rešavamo kao prijatelji.

"Moramo da stvaramo pozitivnu atmosferu i sva pitanja treba da rešavamo dijalogom uz međusobno razumevanje i poštovanje", rekao je on i dodao da je sa Vučićem razgovarao i o francuskom predlogu o novoj metodologiji politike proširenja u EU.

"Još jednom sam ponovio stav svoje zemlje da za nas ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u EU", kaže on.

Raduje ga što i iz Skoplja i iz Beograda šalju istu poruku da ne treba zaboraviti Zapadni Balkan za koji je perspektiva za članstvo jedina garancija sigurnosti i prosperiteta i jedina održiva opcija.

"Jer, evropske integracije su najbolji način za demokratsku transformaciju naših društava", dodao je Pendarovski.

On se osvrnuo i na odnose Beograda i Prištine i istakao da rešenje koje oni dogovore mora da donese stabilnost regionu i ne sme da zalazi u suverenitet drugih zemalja u regionu.

Poseban akcenat su stavili na ekonomsku saradnju, rekao je Pendarovski i istakao da iako se beleži pozitivan trend, evidentna je potreba za jačanjem trgovinske razmene.

"Smatram da postoji prostoro za dalje jačanje ekonomske saradnje. Moramo se okrenuti budućnosti i da usmerimo kapacietet ka ekonomiji kako bi građani naših zemalja i regiona živeli bolje", rekao je on.

Potrebna nam je bolja infrastruktura, dodao je Pendarovski i rekao da je čestitao Vučiću na dva auto-puta - ka Severnoj Makedoniji, i Bugarskoj, za koje se očekuje da znatno utiču na viši nivo trgovinskih odnosa.

Pendarodvski je rekao da su razgovarali i o položaju makedonske nacionalne manjine.

Takođe je izrazio očekivanje da će biti domaćin Vučiću tokom 2020.

Svečani doček za Pendarovskog ispred Palate Srbija

Foto: Tanjug/Rade Prelic/nr
Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani doček za predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon dočeka, ispred Palate Srbija, uz svečanu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dve zemlje, počeće tet-a-tet razgovor Vučića i Pendarovskog, a potom ce uslediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Severne Makedonije, koje ce predvoditi predsednici dve zemlje.

Nakon toga, uslediće obraćanje Vučića i Pendarovskog.

Kako se očekuje, oni će razgovarati o mnogim temama od zajednickog interesa za obe zemlje, pre svega o politickim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

Neizostavan deo razgovora biće i "mali Šengen", inicijativa predsednika Srbije u čijoj osnovi su četiri ključne slobode - kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu.

Predsednik Severne Makedonije je uoči prve zvanične posete Beogradu rekao da Srbija i Severna Makedonija, kao dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajednicku istoriju i strateški cilj – clanstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost.

Podsetio je da je deo posete uključuje i susret privrednih komora, što pokazuje posvecenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju.

Planirano je da se predsednik Severne Makedonije sastane sa predsednicom vlade Anom Brnabić i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: