Penderovski pred dolazak u Srbiju: Mi imamo zajednički cilj

Uoči današnje posete Srbiji, predsednik Severne Makedonije Stevo Penderovski poručio da dve zemlj eimaju istu viziju budućnosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2019.

07:40

Penderovski pred dolazak u Srbiju: Mi imamo zajednički cilj
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Srbija i Severna Makedonija su, kako je rekao u Penderovski za "Politiku", su dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajedničku istoriju i strateški cilj - članstvo u Evropskoj uniji.

On očekuje pozitivan razgovor sa predsednikom Vučićem o mnogim temama od zajedničkog interesa za obe zemlje, pre svega o politčkim, bezbednosnim i ekonomskim pitanjima.

"Srbija i Severna Makedonija su susedne zemlje i zbog toga je za nas posebno važno da imamo odlične bilateralne odnose. Delimo zajedničku istoriju, nekada smo bili članovi iste federacije, a s obzirom na to da je članstvo u EU strateški cilj za obe zemlje, imamo istu viziju za budućnost", rekao je Pendarovski u intevjuu "Politici".

Istakao je da veze između Srbije i Severne Makedonije ne grade samo institucije, već i poslovi, kao i brojne porodične spone između građana obe zemlje.

Podsetio je da je deo posete i susret privrednih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju.
Pendarovski je ocenio da na inicijativu "mali Šengen" ne treba da se gleda kao na zamenu za članstvo u evropskim inistitucijama.

"Takođe smatram da treba da se razmisli o formatu inicijative, zato što sadašnja stuktura ne obuhvata sve zemlje koje su deo Zapadnog Balkana. U tom smeru može da se otvori pitanje koliko bi inicijativa bila funkcionalna u praksi ako u njoj članice budu samo tri zemlje, budući da veća uključenost više zemalja iz regiona nudi bolji prosperitet za ceo region", ocenjuje Pendarovski.

On objašnajva da su u osnovi ovog koncepta četiri takozvane slobode: kretanje ljudi, kapitala, robe i usluga, s ciljem da se otklone trgovačke barijere i da se olakšaju kretanje i trgovina u regionu.

Makedonski predsednik ističe da, uprkos različitim stavovima o članstu u NATO, Srbija i Severna Makedonijaimaju odličnu bilateralnu saradnju.

"Kao susedi delimo zajedničku brigu o bezbednosnom okruženju u kojem se nalazimo, a imamo i mnogo programa za razmenu i obuku, tako da i pored toga što ćemo mi uskoro postati članica NATO, a Srbija je odlučila drugačije, smatram da ćemo i ubuduće nastaviti dobru saradnju", kaže Pendarovski.

On podseća da Severna Makedonija učestvue i u inicijatrivi za evropsku odbrambenu politiku, a s obziroma na to i Srbija ima za strateški cilj članstvo u EU, ocenjuje da će se saradnja u odbrani i bezbednosti nastaviti i u okviru evropskih inicijativa.

Pendarovski je rekao da ga je francuski predsednik Emanuel Makron tokom nedavnog sastanka u Parizu uverio da bi Francuska želela da vidi Severnu Makedoniju kao deo EU, ali da je i obrazložio stav o reformi metodologije pregovora i da je objasnio da nema nameru da nudi alternativu za članstvo u EU, već da poboljša proces.

Dodao je da je Makron izrazio spremnost da poseti Severnu Makedoniju u provoj polovini 2020. godine i da sam objasni gradjanima koja su njegova vidjenja, odnosno funkcionalno poboljšanje procesa pridruživanja, ne samo formalnosti.

"Razgovor sa Makronom bio je dinamičan i predstavljao je odličnu priliku da mu prezentujem naše argumente za članstvo u EU, pri čemu sam istakao da su evropske integracije naš strateški cilj i da smo mi spremni za pregovore i sa izmenjenom metodologijom pretpristupnih pregovora za članstvo", rekao je Pendarovski.

Dodao je da Skoplju sada ostaje da nastavi sa reformama i da dočeka novu metodologiju za vodjenje pretpristupnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: