Esper: Ne pretimo saveznicima, ovo su pregovori

Pentagon negirao navode južnokorejskih medija da SAD razmatraju smanje broja vojnika u Južnoj Koreji, ako Seul ne doprinese više troškovima njihove raspodele.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2019.

12:35

Esper: Ne pretimo saveznicima, ovo su pregovori
EPA-EFE / FACUNDO ARRIZABALAGA

Prethodno je američki ministar odbrane Mark Esper rekao da nije upoznat ni sa kakvim planovima da se 4.000 američkih vojnika povuče iz Južne Koreje, u slučaju neuspeha pregovora o podeli troškova.

"Nisam to čuo", rekao je Esper tokom posete Vijetnamu, upitan da prokomentariše navode južnokorejskog lista "Čosun Ilbo", prenosi Rojters.

Na pitanje da li postoji pretnja da se američke snage povuku iz Južne Koreje u slučaju neuspeha pregovora, Esper je rekao da SAD ne prete time saveznicima. "Ovo su pregovori", naglasio je on.

Potom se oglasio portparol Pentagona Džonatan Hofman, navodeći da "apsolutno nema istine u izveštaju 'Čosun Ilboa' da američko Ministarstvo odbrane trenutno razmatra da skloni vojnike sa Korejskog poluostrva".

"Esper je bio prošle nedelje u Južnoj Koreji, gde je u više navrata ponovio našu čvrstu posvećenost Južnoj Koreji i njenom narodu", rekao je Hofman.

On je dodao da SAD zahtevaju od "Čosun Ilboa" da pod hitno povuče svoju priču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: