Otkrivena užasna priča o svešteniku pedofilu o kom se ćuti

Sveštenik Luk Delft poslat je da radi u humanitarnoj organizaciji za društveno osetljive porodice u Africi, iako je poznato da je pedofil, prenosi CNN.

Izvor: B92, CNN

Četvrtak, 21.11.2019.

12:11

Otkrivena užasna priča o svešteniku pedofilu o kom se ćuti
Michael Dodge/Stringer/Getty images/Ilustracija

Delft je optužen da je seksualno zlostavljao najmanje dva dečaka u Centralnoj Afričkoj Republici (CAR) dok je bio na ključnoj poziciji katoličke humanitarne organizaciji "Karitas".

Delft je povučen iz "Karitasa" tek kada je CNN otkrio optužbe protiv njega nadređenom u salezijancima, katoličkom redu koji je namenski stvoren da bi zaštitio decu, i u kom je Delft član godinama.

Kako prenosi CNN, salezijanci godinama premeštaju Delfta od jedne lokacije na drugu, prikrivajući njegove zločine tako što ga šalju na udaljena siromašna mesta.

Iako je Delft već godinama optuživan za pedofiliju, kao i privođen zbog zlostavljanja dece, uspeo je da zadrži sebe na visokoj poziciji u katoličkoj crkvi. Čak je ove godine svečano kršten na ceremoniji koju je vodio papa Franja u Vatikanu.

Delft je u CAR seksualno uznemiravao najmanje dva dečaka, koji potiču iz porodica katoličkih ratnih izbeglica koje su pomoć potražile od organizacije u kojoj je Delft služio. Ovo nije prvi put da je Delft optužen za pedofiliju.

Delft je u Belgiji već označen kao seksualni prestupnik i salezijanci su to znali kada su ga poslali da radi u CAR. Pre toga, godinama je premeštan iz jedne škole u drugu školu, u kojima je bio edukator i nadzornik, zbog seksualnog zlostavljanja dece. Ti slučajevi nikada nisu prijavljeni policiji jer je katolički red salezijanaca to zataškao, a žrtve su ućutkane, prenosi CNN.

Slučaj sveštenika Delfta je došao na sud tek 2010, kada ga je kolega iz škole prijavio da je zlostavljao učenike. Delftu je zabranjen kontakt sa decom sledećih deset godina, kao i određena zatvorska kazna od tri godine.

Samo godinu dana kasnije Delft je uzet opet pod okrilje katoličkog reda salezijanaca, iako mu je zabranjen dodir sa decom, poslat je u CAR, u organizaciju "Karitas", gde je imao kontakt s decom ratnih izbeglica.

Nakon otkrića ovih informacija CNN-a, Delft je povučen iz CAR i vraćen je u Belgiju, gde se nalazi "pod nadzorom" salezijanaca u njihovom predstavništvu.

U kampusu njihovog predstavništva nalazi se i škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: