Tusk: O Orbanovom "Fidesu" do kraja januara

Novi predsednik Evropske narodne stranke Donald Tusk izjavio da bi početkom iduće godine mogao da donese odluku o partiji "Fides" premijera Viktora Orbana.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.11.2019.

11:59

Tusk: O Orbanovom
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ta partija je suspendovana iz EPP zbog kršenja demokratskih standarda.

"Odluku o tome nameravam da donesem krajem januara", rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

Istovremeno je isključio mogućnost da u EPP uđe "Liga", stranka italijanskog desničarskog vođe Matea Salvinija. "I moja mašta ima granica", naveo je Tusk.

EPP je suspedovao "Fides" u martu ove godine i osnovao tročlanu komisiju, čiji se izveštaj očekuje do kraja decembra.

Zbog suspenzije EPP nije pozvao Orbana na kongres u Zagrebu, na kojem je Tusk juče izabran za novog predsednika te krovne evropske stranke desnog centra.

Tusk je, uoči izbora, najavio "rat" populistima i, aludirajući na Fides, poručio da u EPP-u nema mesta za one koji "gradjanske slobode, vladavinu prava i pristojno javno ponašanje žrtvuju na oltar sigurnosti i reda".

Ipak, primećuje Hina, Tusk je danas ublažio svoj stav rekavši da "intelektualni sukobi nisu ništa neobično u EPP".

"To je za mene složeno pitanje. Ne mogu se saglasiti s nekim Orbanovim političkim odlukama i novim idejama, ali istovremeno smo bliski prijatelji i imamo dosta toga zajedničkog", rekao je Tusk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: