Berlin ili Pariz, ko će biti glavni u EU unutar NATO?

Francuska i Nemačka nadmetale su se za sticanje evropskog liderstva unutar NATO-a u sredu u Briselu, tokom prvog sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.11.2019.

11:48

Berlin ili Pariz, ko će biti glavni u EU unutar NATO?
EPA/EFE Stephanie Lecocq

Kako piše agencija Hina, javno preispitivanje prirode NATO saveza događa se uoči samita Alijanse u Londonu, koji će biti održan za dve sedmice i na kojem biti obeležena 70. godišnjica te organizacije.

Pitanje pouzdanosti predsednika Donalda Trampa, turski upad u Siriju, što su kritikovale brojne članice saveza, te američke kritike evropskih članica da izdvajaju nedovoljno sredstava za odbranu, neki su od problema s kojima se suočava NATO, podseća agencija.

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas poručio je na sastanku da Evropa ne sme da bude odvojena od SAD, pa je predložio da generalni sekretar Jens Stoltenbeg formira komisiju stručnjaka, koji bi raspravljali o strateškim pitanjima.

Odvojeno od tog predloga, francuski ministar spoljnh poslova, Žan-Iv Le Drian predložio je osnivanje grupe "mudraca", koja bi razmatrala budućnost NATO-a, reklo je dvoje diplomata za Rojters.

Makron se u intervjuu za britanski Ekonomist 7. novembra, založio za veću evropsku obrambenu integraciju kako bi se brže moglo odgovoriti na krize blizu evropskih granica, bez NATO-a ili SAD-a.

Makron je tada upozorio na manjkavu koordiniranost evropskih saveznika s jedne i SAD i Turske s druge strane. "Bitno je da je političko krilo NATO-a pojačano", kazao je Mas novinarima prilikom dolaska na sastanak ministara.

Le Drian nije javno govorio, ali su neke diplomate rekle da gledaju u Pariz kako bi postavili tabu pitanja, poput kvaliteta američkog vođstva, uzimajući u obzir Trmpovu raniju izjavu da je NATO zastario.

"Radi se o tome ko bi trebalo da bude prirodni vodja Evrope: Pariz ili Berlin, ili moguće obe, kao i u kom se smeru NATO kreće", rekao je jedan visokorangirani NATO diplomata za Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: