Zašto Ukrajina i SAD nisu iznele svoje snimke o MH17?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarisao je snimke telefonskih razgovora u vezi sa rušenjem MH17, koji uključuju i visoke ruske zvaničnike.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2019.

11:25

Zašto Ukrajina i SAD nisu iznele svoje snimke o MH17?
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Boing 777, malezijskog avio-prevoznika, oboren je raketom 17. jula 2014. u istočnoj Ukrajini, na putu od Kuala Lumpura do Amsterdama. Tom prilikom svih 298 putnika, najviše Holanđana, je poginulo. Kijev i samoprokamovane republike u regiji Donbas, gde se avion srušio, krivili su jedni druge da su oborili avion.

Podsećanaj radi, zajednički istražni tim, koji je pod upravom Holandije, izdao je novi apel očevicima i otkrio nove detalje komunikacije između ruskih zvaničnika i pobunjenika u Narodnoj republici Donjeck, pobunjeničkoj grupi u istočnoj Ukrajini.

Lavrov je, nakon razgovora sa malezijskim kolegom Sejfudinom Abdulahom, primetio da u istrazi i dalje nedostaju fotografije američkog satelita, kao i ukrajinski radarski podaci.

On je dodao da je Rusija pozvala malezijske stručnjake da prouče podatke koje ta zemlja ima u vezi sa ovim slučajem, kao i da je ponudio Abdulahu svu pomoć koju Rusija može da pruži u rešavanju istrage, prenosi Sputnjik Internešnel.

Ministar spoljnih poslova Malezije Sejfudin Abdulah izrazio je nameru da učini javnim sve podatke u vezi sa avionskom nesrećom.

"Malezija ostaje postojana u nameri da sve podatke učini javnim i da se svakoj zainteresovanoj strani koja poseduje neki dokaz omogući da isti iznese. Pre proučavanja svih dokaza, nećemo odlučivati ko je bio u pravu a ko ne", izjavio je Abdulah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: