Dodik: Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da Republika Srpska ne želi da se pridruži NATO i ponovio da njena politika ostaje politika neutralnosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.11.2019.

10:21

Dodik: Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu
EPA / Georg Hochmuth

On je u intervjuu za Tass, nakon odluke Predsedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, rekao da je Srpska pod velikim pritiskom po pitanju članstva u NATO jer, kako kaže, Zapad bi želeo da sve države budu članice NATO.

"Njihov cilj je jasan. Oni to oblikuju tako što državama govore da bi trebalo da teže nastojanju da budu primljene u NATO, a ako ne, onda je to problem. RS nema nameru da menja svoje strateško opredeljenje, a to je vojna neutralnost", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ne vidi prednost u NATO kao druge zemlje, budući da je prošla kroz NATO bombardovanje.

Dodik je dodao i da Rusija ostaje poslednji međunarodni igrač na Balkanu, koji se pridržava i brani međunarodno pravo u regionu. "Smatra se da Rusija favorizuje Srbiju, međutim Rusija predlaže projekte i Hrvatima i Bošnjacima, a oni ih odbijaju, jer se na saradnju sa njima ne usuđuju zbog zapadnjačkog stava", rekao je Dodik.

"Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu, a to je za nas važno jer znači da ne kontrolišu sve zapadni ključni igrači. Videli smo kako je odluka o bombardovanju Srbije i RS doneta bez rezolucije SB UN. To je veoma opasno", rekao je Dodik.

Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, Dodik je rekao da je izgradnja Turskog gasovoda čini RS energetski sigurnijom. "Izgradnja gasovoda preko Srbije i Bugarske otvara određene mogućnosti za nas", rekao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: