"Za tebe nisu postojale granice": Mihajlo Sporić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih fizičara u svetu, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2019.

15:46

Foto: mg.edu.rs

Prethodno je u Matematičkoj gimnaziji, čiji svi profesori kažu da nikada nisu imali boljeg učenika, održana komemoracija kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sporić, koji je studirao na Kembridžu, izgubio je u 22. godini jedinu bitku - bitku s bolešću, zbog čega je njegova porodica zamolila da se, umesto cveća, novac donira NURDOR-u, Fondaciji za decu obolelu od raka.

Stefan Ðorđević je opraštajući se od druga rekao da je Mihajlo bio ponos svih, da je bio jedinstven i neponovljiv i da ništa uz njega i njegove savete nije izgledalo nerešivo.

"Za tebe nisu postojale granice", rekao je Stefan i podsetio da je Mihajlo bio drug na koga je svako mogao da se osloni, koji je sve koji su se družili s njim učinio boljim.

Sporić je, kako je dodao, pored neizmernog talenta i ljubavi prema fizici, bio mnogo više od osobe koju je interesovala samo nauka, voleo je i tenis i putovanja i druženja, trčao je maraton i svirao klavir.

Plenio je osmehom, razumevanjem, lakoćom i životnom radošću.

Bio je nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Osvojio je brojne nagrade u Srbiji i svetu i najvažniju – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Proglašen je i za Mladog heroja Srbije.

Najavljeno je da će se po njemu zvati nagrada srednjoškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike.

U znak žalosti zbog smrti mladog fizičara i svog stipendiste Kemrbidž, jedan od najboljih univerziteta na svetu, bio je progasio tri dana žalosti.

Mihajlo je bitku s bolešću izgubio 10. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: