"Zbog Dodika Srbija ima bolje odnose sa NATO od BiH"

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila da je dobro to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio kompromis u BiH i Dodika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.11.2019.

09:19

Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Ona je, komentarisala odluku Predsedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, a njena ocena je da je najvažnije da su sve strane u BiH o tome postigle određeni kompromis. Ona je za portal Klix.ba rekla i da je dobro to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio ovaj kompromis, ali i Milorada Dodika zbog toga.

"Mislim da je NATO u Srbiji veoma eksplicitno i dovoljno puta pokazao i potvrdio da poštuje odluku o vojnoj neutralnosti Srbije. Mislim da je kompromis sada ključna stvar. Treba naravno videti dalje kako će se stvari razvijati i da li će predstavnici RS-a minirati ovaj plan", rekla je Milić.

Upitana da kaže kakav je institucionalni i svaki drugi odnos Srbije prema NATO-u, Milić je rekla da je Srbija u mnogo boljim odnosima sa NATO-om nego BiH upravo zbog "tvrdoglavog ponašanja Dodika i zbog opstrukcija koje je on izazvao".

"Došli smo u situaciju u kojoj je na području Srbije 2018. održana najveća NATO vežba ikada sa nekoliko hiljada učesnika, da je Srbija nedavno usvojila drugi ciklus individualnog akcionog plana 'Partnerstvo sa NATO-om', da je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova rekao da je jačanje partnerskih odnosa sa NATO-om jedan od prioriteta države Srbije, što je izuzetna ocena", rekla je Milić.

Kako je rekla, stavovi Dodika su možda i rezultat ruskog uticaja, kojeg ima i u Srbiji, "ali i to je realnost koja se mora tako posmatrati".

"Ako on hoće da prati Srbiju, treba se onda postaviti pitanje koliki je značaj za politički zapad jačanje odnosa sa Srbijom uz male kompromise u vezi sa Kosovom koji bi prirodnim putem razbio barijeru straha u RS prema pojačanoj saradnji sa NATO-om", rekla je Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: