Skandal trese Vatikan

Glavni finansijski regulator Vatikana Rene Brular odlazi s položaja posle skandala s luksuznom nekretninom u Londonu, plaćenom 150 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2019.

10:59

Skandal trese Vatikan
EPA/ CIRO FUSCO

Šef Uprave za finansijske informacije (AIF) odlazi posle pokretanja istrage o transakcijama za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu, a zbog istrage su prošlog meseca suspendovan je drugi čovek tog tela Tomaso di Ruca, kojeg je Brular snažno branio, i još četiri zaposlena.

AIF je 2010. osnovao prethodni papa Benedikt XVI s ciljem da se unese transparentnost u poslovanje Instituta za verske poslove (IOR), koji se često naziva "Vatikanska banka" i koji je bio umešan u niz političkih i finansijskih skandala u poslednjih nekoliko decenija.

Brular je na čelu te službe od 2012. godine i dok je Vatikan saopštio da šef finansijske regulatorne službe odlazi s položaja jer mu nije obnovljen mandat, Brular je rekao da je podneo ostavku, mada nije ulazio u detalje.

Odlazak Brulara usledio je posle, nezabeleženog policijskog pretresa kancelarija njegove organizacije i Državnog sekretarijata, glavnog administrativnog tela Rimokatoličke crkve koje je investiralo u manjinski ulog u zgradi u londonskoj četvrti Čelsi koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

Sekretarijata je 2012. uložio 150 miliona evra u luksuznu zgradu u Čelsiju, ali se ispostavilo da je hipoteka problematična i da je nekretnina izgubila vrednost usled Bregzita, dok su posrednici uzimali milione od Vatikana u naknadama. Sekretarijat je 2018. odlučio da potpuno kupi zgradu i isplati ostale investitore, zbog čega je bio potreban zajam Vatikanske banke.

Direktor Vatikanske banke, blizak papi Franji, i kancelarija generalnog revizora podigli su uzbunu kod tužioca upozoravajući da otkup deluje sumnjivo, što je dovelo do pretresa.

Vatikanski tužilac Đan Pjero Milano razmatra moguće kriminalne prekršaje poput pronevere, zloupotrebe položaja, prevare i pranja novca povezanog s kupovinom nekretnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: