Treći izbori u Izraelu za godinu dana

Jerusalim -- Izraelci će, kako se čini, treći put glasati na parlamentarnim izborima za manje od godinu dana.

Izvor: Beta
Podeli
Getty images/ Amir Levy
Getty images/ Amir Levy

Do tog zaključka dolazi se posle neuspelog sastanka premijera Izraela Benjamina Netanjahua i njegovog glavnog rivala Benija Ganca, od kojih nijedan nema većinu da obrazuje koalicionu vladu.

Lider nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdor Liberman, koji se smatra ključnim za osnivanje vlade, neće da podrži ni Netanjahua niti Ganca za neophodnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu - Knesetu.

On je apelovao na njih da osnuju vladu jedinstva kako bi se prevazišao politički zastoj. Međutim, Ganc i Netanjahu su odibli da odstanu od svojih zahteva za takav dogovor. Na njihovom sastanku kasno sinoć nije bilo napretka.

Ganc ima rok do ponoći da predstavi potencijalnu vladajuću koaliciju. Ako ne uspe, zemlja ulazi u finalni period od 21 dana kada bilo koji poslanik može da predstavi većinu pre nego što se raspišu izbori.

U Izraelu se glasalo najpre u aprilu i posle tih izbora Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladu, pa je odmah raspušten parlament i raspsani su novi izbori.

Posle septembarskih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika Netanjahu je ponovo dobio mandat da obrazuje vladu, a pošto nije uspeo predsednik Izraela Ruven Rivlin je taj zadatak poverio Gancu, lideru saveza aprtija centra Plavo i belo, bivšem komandantu izraelske vojske. Od početka se činilo da njegove šanse za uspeh nisu ništa veće od Netanjahuovih.

strana 1 od 579 idi na stranu