"Napravili smo grešku, ne, dve greške kada smo predstavili norveški model na Balkanu"

Direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus priznao je da je pogrešio kada je nedavno predložio "norveški model" za Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.11.2019.

13:31

Ilustracija: Deopositphotos/ olinchuk

"Napravili smo grešku, ne, dve greške kada smo predstavili norveški model na Balkanu", objavio je Knaus na Tviteru.

Ovaj ugledni analitičar je u analizi, koju je objavio posle francuskog veta na datum otpočinjanja pregovora Severne Makedonije i Albanije, naveo da bi Unija trebalo da ponudi zemljama Zapadnog Balkana mogućnost da se priključe jedinstvenom tržištu poput Norveške.

Sada navodi da je pogrešio jer su pojedinci mogli da zaključe da time želi da signalizira gra]anima Zapadnog Balkana da treba da odustanu od EU, što, kaže, nije bila namera.

Prijatelji sa kojima, kako kaže, godinama, ako ne decenijama sara]uje na promovisanju evropske integracije Zapadnog Balkana imali su razloga za iznena]enje i uznemirenost.

"Prvu grešku smo napravili pre tri nedelje posle veta Francuske na otvaranje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kada smo analizu o tome nazvali "Norveška na Balkanu", objašnjava Knaus u video klipu.

Prema njegovim rečima, Norveška je sjajno mesto gde može puno toga da se nauči, izme]u ostalog i to da korist od jedinstvenog tržišta ne žele samo zemlje poput Estonije, Poljske, Rumunije, već i one bogate.

Ali, dodaje, Norvežani su odlučili da se ne pridruže EU i tim paralelama je na izvestan način signalizirano gra]anima Balkana da treba da odustanu od svojih snova, što ESI nikako nije želeo.

"Trebalo je da ga (model) nazovemo Finska na Balkanu, jer je Finska išla istim putem kao Norveška i pridružila se Evropskoj ekonomskoj zajednici 1994. godine, da bi godinu dana kasnije postala članica EU", dodaje Knaus.

Druga greška, kaže Knaus, bio je trenutak objavljivanja njegovog teksta kada su ljudi bili u šoku smatrajući da je EU prekršila obećanje. "Možda da smo sačekali nedelju kasnije jasno bi bilo ono što smo mislili, a to je da sa francuskim vetom ne umire obećanje prijema, već kredibilitet procesa u kojem zemlje članice EU mogu da upotrebe veto u bilo kojoj fazi", naveo je on.

"Taj proces je diskreditovan i treba ga zameniti a debata o tome mora da počne sada. Nadam se da ga nismo otežali", zaključio je Knaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: