Liban: Demonstranti sprečili poslanike da uđu u parlament

Hiljade demonstranata blokiralo je puteve u centru Bejruta, sprečavajući poslanike da priđu zgradi parlamenta zbog čega je za danas planirana sednica odložena.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.11.2019.

13:58

Liban: Demonstranti sprečili poslanike da uđu u parlament

U jednom trenutku izbili su i manji sukobi demonstranata i policije, a bilo je i drugih incidenata.

Jedan od poslanika uputio se ka zgradi parlamenta, ali pošto nije uspeo do nje da dopre krenuo je da se vraća nazad, a pripadnici njegovog obezbeđenja su pucali u vazduh da bi "raščistili put".

U pucnjavi niko nije povređen, prenosi AP.

Od sinoć su u centru Bejruta oko zgrade parlamenta raspoređene jake policijske i vojne snage.

Za danas je bila zakazana sednica parlamenta uprkos demonstrantima koji su besni zbog odlaganja formiranja vlade.

Demonstranti dovode u pitanje ustavnost održavanja sednice u odsustvu vlade.

Stotine mladih blokiralo je sve ulaze u zgradu parlamenta, a prilikom koškanja sa pripadnicima policije za razbijanje demonstracije žene su napravile barijeru između dve strane da bi sprečile sukobe.

"Danas smo ovde jer je sednica parlamenta protivustavna. Ono što treba da urade je da izaberu premijera i vladu", rekao je jedan od demonstranata.

Iz parlamenta je potom saopšteno da se sednica odlaže i da novi datum tek treba da bude utvrđen.

Liban je u ozbiljnoj političkoj i ekonomskoj krizi, mesec dana nakon pokretanja protesta, konstatuje Rojters, napominjući da za sada nema naznaka da su lideri postigli dogovor o novoj vladi koja bi trebalo da nasledi odlazeći kabinet Saada Haririja, koji je podneo ostavku 29. oktobra.

Hariri je podneo ostavku suočen s talasom protesta protiv vladajućih političara koji su krivi za veliku korupciju i uvlačenje Libana u najgoru ekonomsku krizu od građanskog rata 1975-90.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: