Norveška: Spaljivanje Kurana preraslo u fizički obračun

Osude članova lokalne antiislamske organizacije zbog tretmana islama kao vere nasilja i označavanja proroka Muhameda kao pedofila kulminiralo po paljenju Kurana

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

13:50

Norveška: Spaljivanje Kurana preraslo u fizički obračun
Foto: Ilustracija, Depositphotos, noskaphoto

Muslimanski zvaničnici najavili su da će slučaj prijaviti policiji, a samo paljenje Kurana označili ne samo kao nelegalan čin već i da predstavlja zločin mržnje.

Akmal Ali, lider Muslimanske unije Agdera, podsetio je na protest Stop islamizaciji Norveške prošle subote kada su dva primerka Kurana bačena u kantu za smeće, a treći je zapalio lider tog pokreta Lars Torsen. Pokret Stop islamizaciji Norveške pojavio se početkom milenijuma. Kao svoj cilj ističu zaustavljanje širenja islama, na koji gledaju kao na totalitarnu političku ideologiju koja krši ustav Norveške, kao i demokratske i ljudske vrednosti.

Islamska zajednica je u porastu poslednjih godina u Norveškoj i trenutno čini 5,7 odsto ukupnog dela stanovništva, navodi Sputnjik internešnel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: